Смяната на властта в САЩ може да доведе до трусове на борсите

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 14.01.2021

14:29 | 14 януари 2021
Обновен: 17:47 | 14 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските акции поскъпват, а доходността по американските облигации нараства след новината, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън планира да отпусне допълнителна подкрепа срещу последиците от Covid-19 в размер на около два трилиона долара. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Повечето европейски индекси са на зелена територия, като AEX в Нидерландия се повишава с около 0,9%, а FTSE в Лондон отчита 0,7-процентен ръст”.

“Автопроизводителите, компаниите от миннодобивния сектор и банките са сред най-големите печеливши на борсите в Европа”, отбеляза Потс.

“Цените на петрола са стабилни, след като достигнаха 10-месечен връх, подкрепени от обещанията на Саудитска Арабия за съкращения на производството".

“Инвеститорите на фондовите пазари залагат на икономическо възстановяване през тази година, което увеличава оценките на компаниите, както и очакванията за допълнителни финансови разходи от САЩ”, коментира пазарният анализатор.

Той обаче добави, че предстои преход на властта в САЩ, който може да доведе до нови трусове.

Вижте целия коментар във видео материала.