Европейските борси изпращат най-силната си седмица от два месеца насам

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 08.01.2021

13:32 | 8 януари 2021
Обновен: 19:45 | 8 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Европейските борси са напът да стартират 2021 г. с най-големия си седмичен ръст от два месеца насам на фона на очакванията на инвеститорите за нови стимули и напредъка по програмите за ваксинация. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 0,6% и е напът да изпрати седмицата с 3-процентен ръст”.

“Показателят, проследяващ акциите на европейския технологичен сектор, се повиши до най-високото си ниво от почти 20 години насам, след като ръстът в цените на книжата на производителите на чипове беше насърчен от отчетите на Micron и Samsung”, посочи Ийстън.

“Акциите на потребителски ориентираните компании и доставчиците на комунални услуги също поскъпват, докато цените на книжата на дружествата от финансовия и енергийния сектор се понижават”.

“Фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпват до над 55 долара за барел за пръв път от февруари след споразумението, постигнато от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори през тази седмица”, каза още пазарният анализатор.

Вижте целия коментар във видео материала.