Американските пазари днес

Всички индекси са в зелено

18:50 | 24 май 2016
Автор: Валери Ценков
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на американския пазар днес достигнаха седмичен връх, докато разрастващите се спекулации, че Фед ще вдигне лихвите това лято подкрепиха поскъпването на акциите на финансовите компании, а данните за жилищата в страната се тълкуват като сигнал, че икономиката е достатъчно силна, за да удържи на по-високите лихви.

Акциите на банките се покачиха успоредно с нарастването на доходността на облигациите, които достигнаха три седмичен връх. JPMorgan Chase и Citigroup бележат ръст от 1,8%. Акциите на Toll Brothers Inc. поскъпнаха най-много за последните три години след като данните за продажби на нови жилища се оказаха по-добри от прогнозните, а печалбата на строителната компания за тримесечието надхвърли очакванията.

Индексът S&P 500 се повиши с 1,2% малко след откриването на сесията в Ню Йорк. Dow Jones Industrial Average добави 1,2 % и достигна 17 694,49 пункта. Индексът Nasdaq Composite е нагоре с 1,5 % и е на път да достигне най-високото си ниво за последните пет седмици.

„Изглежда такова е поведението на пазарите при наличието на толкова бързи обрати,“ заяви Джон Столцфъс, главен пазарен стратег в Oppenheimer & Co. в Ню Йорк. „Първите седмици на годината бяха приети като края на света, а през следващите осем седмици се очерта бляскаво бъдеще пред планетата. Ако Фед вдигне лихвите, защото икономиката се справя по-добре, това ще е добре и явно пазарите го отчитат. Днешният скок в продажбите на нови жилища, макар и в приблизителни стойности, е наистина значима новина.“

Докладът днес показа, че през април продажбите на нови жилища са достигнали най-високото си ниво за последните осем години, което е признак за силен пролетен сезон за строителните фирми. Средната продажна цена също се е повишила до рекордни нива, което отразява нарастването на продажби на по-скъпи имоти.

Юли е първият месец с изравнени шансове за повишаване на лихвените проценти. Президентът на Фед във Филаделфия, Джон Уилиамс заяви по-рано, че покачването на лихвения процент е напълно подходящо. В петък предстои и председателят на Фед, Джанет Йелън да направи изказване.

„Пазарът реагира в зависимост от тона, който възприема Фед, така че на изказването на Джанет Йелън в петък се гледа като на следващия важен знак,“ казва Кристиан Гатикър, директор „Проучвания“ в Julius Baer Group Ltd. в Цюрих.“След паниката в началото на годината, пазарът се възстанови и в момента наблюдаваме известна консолидация, докато инвеститорите осмислят всички събития.“