Печалбата на Alcoa надолу с 92%

Приходите се свиват с 15% на годишна база

23:00 | 12 април 2016
Обновен: 16:54 | 14 април 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Lake Fong/Bloomberg News
Снимка: Lake Fong/Bloomberg News

Печалбата на Alcoa Inc спада с 92% на годишна база през първото тримесечие на 2016, след като растежът в бизнесите, които производителят на метали възнамерява да отдели в нова компания по-късно през годината, не беше достатъчен да засенчи по-ниските цени в сегмента за необработен алуминий, пише Investor.bg.

За периода януари-март Alcoa печели 16 млн. долара спрямо положителния финансов резултат след данъци за 195 млн. долара през първото тримесечие на 2015.

Приходите се свиват с 15% на годишна база до 4,9 млрд. долара. Анкетираните от Thomson Reuters очакваха приходи за 5,14 млрд. долара.

Приходите получиха подкрепа от прираста на приходите от сливания и органичен растеж от 5,7 на сто, въпреки че той бе засенчен от 21-процентния спад, свързан с продължаващото поевтиняване на алуминия, неблагоприятни валутни колебания и ефекта от затворени заводи.

Базираната в Ню Йорк компания е в процес на отделяне на бързо растящите си бизнес отдели, които се фокусират върху космическите изследвания и автомобилния сектор. Новото дружество ще се казва Arconic.

Alcoa, която е първата голяма американска компания, която публикува тримесечния си отчет, потвърди, че отделянето върви по план и трябва да приключи през втората половина на годината.

Поделенията, които ще създадат Arconic, приходите са надолу с 2,2 на сто до 3,3 млрд. долара, защото ръстът от придобиванията беше засенчен основно от неблагоприятни ценови и валутни движения. Оперативната печалба тук е нагоре с 8 на сто до 269 млн. долара.

В бизнеса с алуминий Alcoa намали производството в по-капиталоемките региони, измежду които САЩ, Австралия и Европа в опит да превъзмогне ниските цени, които паднаха на фона на растящата конкуренция от Китай. Износът на алуминий от азиатската страна достигна 23,8 млрд. долара през 2015 от 6,2 мрлд. долара преди десетилетие.

За тази година Alcoa очаква недостиг на алуминий в глобален план от 1,1 млн. тона, след като 5-процентният растеж на търсенето на алуминий в световен мащаб засенчва очакваното увеличение на предлагането с 2%.

Бизнесът на Alcoa с метали регистрира 32% спад на приходите до 2,1 млрд. долара основно заради ниските цени и отрицателните валутно-курсови разлики. Оперативната печалба възлезе на 22 млн. долара, тъй като поделението за алуминий остана на печалба.

Компанията понижи прогнозата си за пазара на космическите изследвания през 2016, като вече очаква ръст от 6% до 8% спрямо предишната оценка от 8 до 9 на сто.