Влиянието на политиката върху M&A пазара

Как политически фактори могат да провалят сделки за милиарди

16:17 | 6 април 2016
Обновен: 16:19 | 6 април 2016
Логото на Pfizer върху хапчета. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Логото на Pfizer върху хапчета. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Мегасделката във фармацевтичния сектор за сливането на Pfizer и Allergan пропадна. В контекста на тази новина Кристофър Дарбишър, главен инвестиционен директор в Seven Investment Management, коментира влиянието на политиката върху пазара на сливания и придобивания.

Кажете ни какво мислите за пропадналата мегасделка във фармацевтичния сектор, провалена заради промяната в начина, по който американското законодателство ще се отнася към данъчните инверсии. Предполагам, че беше въпрос на време.

Политическият риск наистина се намесва на пазара на сливания и придобивания. Мисля, че едно от последствията на паричната политика след началото на кризата беше да държи лихвите ниски и корпорациите успяха да генерират паричен ресурс. Сега правителствата имат нужда от пари, потребителите не харчат много. Какво остава тогава? Корпорациите имат паричния ресурс. Това е пример за това как политиците се насочват към корпорациите, натрупали сериозни капитали.

Със сигурност обаче не искат тези корпорации да избягат от тях.

Не, но рискът за правителството е, че те не могат да увеличат много корпоративните данъци, защото компаниите ще изнесат бизнеса си в някои друга държава с по-ниски данъци. Един от начините е ПР акцията данъчната инверсия да бъде представена като нещо изключително негативно. Корпоративните данъци обаче не могат да бъдат вдигани.

Това е третият път, в който администрацията на Обама го прави. Те успяха при сделката между AbbVie и Shire. Въпросът е, че наскоро имаше няколко новини. Един от големите двигатели на американския пазар на акции ще бъдат обратните изкупувания на акции, най-високите от 2007 насам. Част от тази сделка, от двигателите зад нея, бяха обратните изкупувания на акции. Въпросът ми към Вас е от пазарна гледна точка. Изглежда сме изправени пред стени. От 15 дни S&P не е отбелязвал движение от над 1%, пазарът започва да изглежда малко уморен. Какво ще е следващото нещо, което ще наклони везните в полза на мечката или на бика?

Наближава сезонът на отчетите и това е една от мини пречките, защото не можеш да предприемеш обратни изкупувания на акции в период, когато пазарът е затворен преди обявяването на корпоративните печалби. При нормални обстоятелства корпоративните печалби представляват катализатор.

През това тримесечие обаче прогнозите са да паднат с 10%.

Това е ниска летва и съм сигурен, че ще я прескочим. Ще бъде ли достатъчно, за да върнем пазарите на правия път? Вероятно не. Притиснати сме в пазари, в които инвеститорите са много притеснени за нивото на ликвидността, мениджърите на фондове, особено на пазарите на инструменти с фиксирана доходност, са изправени пред много слаба ликвидност. Не могат да се продават или купуват активи на пазарната цена. Маркет мейкърите решиха да се откажат от функциите си.

Много се изписа по въпроса с това как маркет мейкърите се изтеглят от определени сектори на индустрията за финансови услуги. Друг наш гост каза, че това е направило ситуацията по-волатилна, като движения, които са щели да бъдат ограничени само в рамките на 1% са достигнали 10%.

Днешните маркет мейкъри са повече от типа високочестотни трейдъри. Те мразят запасите, гледат да се освобождават от тях в рамките на секунди след като са ги акумулирали.

Тук обаче има 100% коефициент на корелация с регулациите и претеглената цена на капитала.

Напълно съм съгласен. Регулациите се стовариха силно върху банките и сега те се изтеглят от места, където не могат да получат добра възвращаемост на капитала и това удря пазарите.