Петролът поскъпва, воден от спада в активните сонди за добив в САЩ

Ликвидацията на къси позиции също помага

12:30 | 28 март 2016
Обновен: 12:31 | 28 март 2016
Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg.
Бензиностанция в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg.

Почивните дни около католическия Великден, в който пазарите в Европа и САЩ не работят, се оказаха добри за петрола. Към 12:10 ч. на 28 март суровината поскъпва, като петролът сорт Брент добавя 0,73% до $41,33 за барел, а американският лек суров петрол поскъпва с 0,96% до $39,84 за барел.

Позитивизмът на пазара е движен от новината от миналия четвъртък(24 март), когато проучването на Baker Hughes показа, че броят на активните петролни сонди в САЩ е намалял с 15 през миналата седмица до 372.

Важни новини за петролния пазар през седмицата ще има в петък, 1 април, когато ще излязат новите данни на Baker Hughes за броя на активните сонди за добив на петрол и газ в САЩ, а преди това – на 30 март, в сряда - Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува седмичния си доклад за материалните запаси на петрол в страната. През миналата седмица именно тези данни дръпнаха сериозно петрола надолу.

Това, че петролът се задържа на ниво от над $40 долара за барел обаче може да се дължи не на бичи залози на инвеститорите, а на спад в късите позиции и ръст в покриването им.

Инвеститорите отварят къса позиция, като технически вземат даден актив на заем, продават го, чакайки да поевтинее, като после го купят на по-ниската цена и след връщането му разликата остава за тях. Стратегията е рискована, ако цената на актива се вдигне, а ако не се стигне до поевтиняване, инвеститорът реализира загуби, които се определят от това колко време е останал на пазара. Именно този увеличен риск кара заелите къси позиции в петрол да ги покриват, купувайки обратно фючърси и опции, с бързи темпове, което води до ръст в цената му. От 2 февруари насам късите позиции в американски лек суров петрол са намалели със 131 617 договора. Това е най-голямата ликвидация на къси позиции откакто се води такава статистика, или от преди 10 години.

През последните 10 години е имало само 2 други случая, в които инвеститорите са понижавали късите позиции 7 поредни седмици. Първият такъв случай датира от септември 2009, а вторият от 2012. И в двата случая те се случиха заедно с поскъпване на петрола, макар че покриването на късите позиции тогава беше далеч по-малко от сега.

Силният долар обаче натежава върху петрола, като поскъпването му през последните дни играе обратна роля върху цената на суровината.