Какви са изгледите за китайската икономика

Необходимо е преструктуриране, но то трябва да е постепенно, смята Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse

15:29 | 24 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse, коментира пред Bloomberg перспективите пред китайската икономика и възможността за постигане на растеж от 6,5-7%

Ришаад Саламат, Bloomberg: Ли прекара много време в разговори за растежа на китайската икономика и търсейки начин как да го постигне, като последно стана ясно, че таргетът е 6,5-7%. Но всичкото време в разговори за това ме кара да попитам: наистина ли нещата са толкова зле?

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: Да, в действителност са доста зле. Нека вземем например производството на електричество, което може да се разглежда като мерило за растежа. Не най-доброто, но все пак дава представа. През последните 12 месеца то така и не нарасна до над 2%.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Отговорът би бил – стремим се към повече ефективност.

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: Не можеш да подобриш ефективността си толкова бързо – за една година - и да постигнеш ръст от 7%. Но ако ми кажете, че производството на електричество е нараснало с 4%, мога и да приема аргумента, но ако растежът падне до 2%, проблемът е доста голям.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Едно от нещата, които Ли каза преди няколко седмици по време на Конгреса на народната партия в Китай, бе че ще е нужно преструктуриране на въглищния и стоманения секторr. Дали това ще се осъществи този път?

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: Това е дилемата. От една страна, тези отрасли наистина трябва да се преструктурират, но от друга – ако това се направи по много бърз начин, ще се увеличи безработицата, необслужваните кредити и това ще повлияе негативно на растежа. Така от една страна трябва преструктуриране, но в същото време Ли се опитва да подсигури въпросния растеж. Така че според мен ще има действия в посока на преструктуриране, но въпросът е дали ще бъдат направени по подходящия начин.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Трябва да го направят, ако искат да се фокусират върху износ от висок клас, а не на продукти от по-нисък клас. Това е в някаква степен промяна към консуматорство.

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: Да, вярно е. Искам да подчертая нещо. Ако погледнем към наскоро обявения 4-5-годишен план, много по-голям фокус е поставен върху иновации и технологии. Целият този модел за растеж с добавяне на капацитет към инфраструктура до голяма степен вече е остарял. Новите технологии ще са доста силен двигател за страната през следващите няколко години. Не знам дали властите ще се справят успешно, но все пак това е един много важен стимул.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Ще девалвират ли юана, за да насърчат износа?

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: Може би, не знам.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Има доста критики по тази тема? Девалвацията в края на миналата година не помогна много?

Винсънт Чан, ръководител на China Equity Research в Credit Suisse: От гледна точка на страната властите определено искат валутата да бъде стабилна и дори когато девалвират, го правят по системен начин. Но валутния курс е много труден за контролиране от което и да е правителство. Според наши анализи Китай ще девалвира валутата постепенно, но властите там взеха доста погрешни решения.