Япония се люшка между печалби и загуби

Пазарен коментар на Ивон Ман, 23.03.2016

08:02 | 23 март 2016
Обновен: 15:55 | 23 март 2016
Автор: Кирил Петков
Ивон Ман, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивон Ман, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реакциите на терористичните нападения не бяха много сериозни. Видяхме известно изтегляне на акциите тази сутрин, спадове, заедно с цената на петрола, след фаталните атаки в Брюксел, но в по-голямата си част инвеститорите подминаха това събитие. Това каза в своя пазарен коментар от Хонконг Ивон Ман, Bloomberg. 

Инвеститорите не се отказаха съвсем от риска, но виждаме спад в търговските обеми с около 30-40% от едномесечната средна стойност по това време. Акциите общо взето са без изменение или се изменят надолу със съвсем малко.

В Китай виждаме известно изтегляне на печалби, Shanghai Composite спада с около 0,3% , Hang Seng спада с половин процент. При акциите в Хонконг, Китай има малко повече натиск. Те са с 0,8% надолу. Това повишение на  Shanghai Composite от 13% от дъното, достигнато на 28 януари, но скептиците не са убедени за това покачване. Нивото от 3 000 точки се тества днес. В момента сме съвсем малко под 3 000, Credit Suisse казва, че възстановяването може да трае един два месеца, защото икономическите данни са се стабилизирали в краткосрочен план.

След атаките акциите на авиокомпаниите обявиха спадове.

Япония се люшка между печалби и загуби тази сутрин, а йената се опитва да се възстанови след тридневен спад, връщайки се на нивата, които виждаме преди атаките в Белгия.

Австралийските акции не са помръднали много през целия ден. Спадат с половин процент, което се очаква с оглед на натрупването на запасите от петрол.

САЩ – очакваме правителствените данни по-късно днес, но връзката между цените на петрола и акциите, като цяло остава непокътната.