Възможности при акциите в САЩ

Коментар на Коул Смийд, генерален директор Smead Capital Management

13:34 | 22 март 2016
Обновен: 13:35 | 22 март 2016
Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Пазарите на акции в САЩ изтриха загубите, които реализираха от началото на годината, но дали възстановяването ще е устойчиво и какви възможности предлагат те. Темата коментира   Коул Смийд, генерален директор Smead Capital Management.

Какво мислите, че ще се случи, ако Фед вдигне лихвите през април, каквито индикации дадоха Локхарт и Уилямс?

Мисля, че най-големият въпрос в главите на хората трябва да е какво ще се случи с икономиката, ако повишенията на лихвите на Фед през тази година ги шокират. Преминахме период от18 месеца, в който облигационните мениджъри считаха, че лихвите ще вървят нагоре, докато тези, които инвестират в акции избирателно смятаха, че лихвените проценти ще направят финансовите институции по-печеливши. След това доходността по 10-годишните ДЦК падна до под 2% и акциите на финансовите компании стартираха годината с 30% надолу. Инвеститорите в акции се събуждат и осъзнават неща, които не очакваха преди 18 месеца.

Това добър признак ли е за финансовите компании и банките?

Трябва да използваме Джейми Даймън като водач. Да не вярваме на това, което казват хората, освен ако не стоят с парите зад думите си. JPMorgan казаха, че още един директор освен него е купувал на открития пазар, а и в Bank of America директор е купувал на открития пазар наскоро. Има голям апетит за вътрешна търговия сред финансовите институции. Филмът „Големият залог“ си спечели всички тези впечатляващи отзиви и без съмнение това е чудесен филм. Хора като нас гледат този филм, връщат се в офиса и си мислят: „Защо да не инвестираме в акции на някои от тези банки, които хората избягват днес“.

Добре, но Вие споменахте JPMorgan, а те заедно със Citigroup, предупреждаваха, че първото тримесечие ще бъде малко бурно. От Jefferies дойде същото мнение.

Така е. Голяма част от фокуса е поставен върху инвестиционното банкиране.  Jefferies е пример за голяма инвестиционна банка, ние не сме инвестирали в техни акции. Всеки, който очаква да постигне чудеса в краткосрочен план, няма да може да го направи с банките. Ясно е, че те ще печелят повече, когато лихвите са по-високи. Почти никой не се съмнява в това. Възможността при американските банки обаче е в ипотечните заеми на първичния пазар. Ще ви дам един бърз пример. Citigroup до голяма степен спада към една и съща група с JPMorgan  и Bank of America, в които сме инвестирали.  Разликата обаче е, че JPMorgan и Bank of America ще отдадат повече нови ипотечни заеми за разлика от Citigroup, чиято по-голяма част от бизнеса е в Азия. Разликата е във възможностите за растеж през следващите 5 до 10 години. Бих добавил и че това означава, че не можеш просто да следваш борсово търгуваните фондове, или да следваш пазар и да разбереш какво ще се случи в американската икономика през следващите 10 години.

Какво правите Вие тогава, на какво залагате, имайки предвид това къде очаквате да има растеж?

Имотният сектор ще е сериозен фактор. Нека ви дам пример. В целия дебат около лихвите не присъства инфлацията. А тя липсва на американските пазари въпреки факта, че сериозно повишихме паричното предлагане през последните 7 години. Докато парите не се вземат или отдадат назаем на Мейнстрийт чрез да кажем нови покупки на имоти и т.н. паричното предлагане няма да стигне до никъде в американската икономика, то ще остане в големите финансови институции докато не започнат отдаванията на нови ипотечни заеми. До този момент няма да станем свидетели на инфлация. Това липсва в цялата картина. Всички гледат в огледалото за обратно виждане. Инвеститорите трябва да си мислят, че всичко това ще продължи още 10 години, всички вярват, че гледайки назад ще успеят да изкарат пари. Като инвеститори обаче не можем да си позволим това, ние трябва да сме лудите, които да очакват нещо друго.

4 трилиона долара се завърнаха на световните пазари на акции. Устойчиво ли е възстановяването?

Нещата напоследък са доста волатилни, особено за инвеститорите, влезли на пазара в края на 2014. През 2012, 2013 и през голяма част от 2014 инвеститорите се раздваха на добра възвращаемост. И сега се събуждаме година и половина по-късно и те губят пари. Колко разочароващо, защо да инвестираме в акции, ако след 18 месеца си на загуба? Истината е, че просто това е реалността, с която инвестиращите в акции трябва да свикнат. Наричаме го риск на професията, това просто е част от работата ни. Следващите 6 до 12 месеца не са целта ни. Какво ще се случи през следващите 10 години, като ситуацията с имотния пазар обаче е. За 2 месеца обаче може и да останете разочаровани.