Най-печелившите пазари на облигации от началото на QE

Количествените улеснения започнаха точно преди година

17:19 | 9 март 2016
Обновен: 17:20 | 9 март 2016
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Откакто ЕЦБ започна изкупуването на държавен дълг преди една година, повечето водещи пазари на облигации в Европа отбелязаха ръст, тъй като повишеното търсене от страна на ЕЦБ доведе до спад в доходностите по европейските облигации, което респективно означава ръст в цената им. Най-печелившият пазар се оказа германският, като възвращаемостта от германските ДЦК (бундове) стигна 1,7%, тласкана от ръста в цената им.

Други водещи пазари на облигации в Европа, донесли възвращаемост на инвеститорите, са Холандия, Франция, Ирландия, Италия, Финландия, Белгия и Австрия.

Изненадващо негативна възвращаемост през последната година носят облигациите в Испания и най-вече Португалия, където загубите достигат 4,9%.

При започването на програмата за количествени облекчения имаше анализатори, които прогнозираха именно облигациите в Португалия да спечелят най-много. Противно на очакванията обаче португалският пазар на облигации загуби от програмата.

Текущото ниво на програмата за количествени облекчения е в размер на 60 млрд. евро месечно, като анализаторите очакват утре (10 март) обемът и да бъде увеличен с поне 10 млрд. евро.

Графика с най-печелившите основни пазари на облигации в Европа от началото на QE: