Лун: Енергийните компании водят по печалби

Пазарен коментар на Хайди Лун, 25.02.2016

07:45 | 25 февруари 2016
Обновен: 09:24 | 25 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Хайди Лун, Bloomberg - Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хайди Лун, Bloomberg - Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на Sharp са суспендирани, след като тя прие офертата на Foxconn да купи компанията за около $6,2 млрд. Те спаднаха с над 7 % в Токио. Компаниите Foxconn ще контролират 66 % от Sharp. Спасението ѝ става на фона на офертата от подкрепяната от японското правителство компания INCJ. Сделката ще трябва да бъде одобрена от акционерите на Sharp по време на общото им събрание през юни. Това би било най-голямото чуждестранно придобиване в ограниченото, супер изолирано технологично пространство в Япония, след молбите на пермиера Шиндзо Абе японските корпорации да станат по-отворени и международни.

Оставаме в Япония, акциите там се покачиха след възстановяването в цените на петрола, като акциите на енергийните компании отново водят печалбите.

В останалата част от Азия, картината изглежда смесена. След първоначалните печалби вследствие на възстановяването на суровия петрол. Не забравяйте, обаче, че волатилността за последните 30 дни в Азия е най-висока от почти 4 години, така че чувството на несигурност и липсата на увереност остават.

Китайските акции спадат с най-много за последния месец, като се разпродават малките компании и технологичните акции. Фокусът е върху Китай, докато приближаваме края на търговската седмица. Финансовите лидери от страните от Г20 се срещат в Шанхай тази седмица, като финансовият министър на САЩ Джак Лю охлади очакванията за по-драматичен отговор в политиката, като заяви пред Bloomberg, че светът не е в кризисна среда.

Вижте целия коментар: