Екърт: Активните убежища не са толкова привлекателни

Пазарен коментар на Зеб Екърт, 15.02.2016

08:00 | 15 февруари 2016
Обновен: 11:09 | 15 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Зеб Екърт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Зеб Екърт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При азиатско-тихоокеанските пазари днес виждаме възстановяване. Акциите в Япония се вдигнаха от 7 годишно дъно. Nikkei отбеляза рязък спад в петък, а световните акции навлязоха на меча територия. Пазарите в Китай отварят днес след почивката след Лунната нова година. Фючърсите на акциите, търгувани в Хонконг, се насочиха надолу, след като юанът се търгува на офшорните пазари близо до връх за тази година. Изглежда инвеститорите поемат повече риск и активите убежища не са толкова привлекателни. Златото спада за втори пореден ден, а австралийските 10-годишни облигации са нагоре с 5 базисни пункта. Петролът се търгува за около $29, след като 12-процентният скок в петък обърка очакванията на инвеститорите.

Акциите, които следим в началото на търговията в Хонконг: HSBC, световният банков гигант, след обстоен преглед реши да не мести централата си в Хонконг. Това може да не се отрази добре на Хонконг и може да навреди на банковите акции в търговията днес. Днес акциите на банките в Япония се движат нагоре, след резки спадове в края на миналата седмица. Акциите на Nomura са нагоре с 7% а Mitsubishi UFJ Financial Group с 6%.

Авиошоуо в Сингапур най-накрая започна. Поглеждаме към авиокомпаниите днес. Филипинските авиолинии обявиха, че планират голяма поръчка за самолети, която може да включва нови Airbus A350 със широк корпус, за да замени остаряващата флота от А340 с 4 двигателя. Компанията смята да използва самолета при дългите си полети до Ню Йорк и европейски дестинации. 

Чуйте целия коментар във видеото: