Пазарите в очакване корпоративните отчети на Apple

Какво да очакваме от четвъртото фискално тримесечие на Apple

17:58 | 27 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Магазин на Apple във Франкфурт. снимка: Bloomberg
Магазин на Apple във Франкфурт. снимка: Bloomberg

Предколедното пазаруване се очаква да донесе на Apple приходи от продажби на стойност от 77 млрд. долара и печалба в размер на 18.1 млрд. долара, или 3.22 долара за акция, според проучване на Bloomberg.

По време на критичния период от октомври до декември Apple генерира повече приходи от продажби, отколкото по всяко друго време на годината. Компанията е изправена пред въпроса дали продажбите от последния iPhone ще достигнат рекорда от миналата година. Съмненията за растеж изпратиха акциите на технологичният гигант надолу с 12% от последния отчет за приходите.

Нови продукти

Новостите от тази година са включването на новия iPhone 6S и iPhone 6S Плюс с 3D сензорни екрани. Новите телефони бяха пуснати на пазара на 25 септември, като продажбата на общо 13 млн. устройства през уикенда се размина с рекордите от миналата година. Въпреки силния старт това няма да даде пълна картина за влиянието на новите продажби върху приходите, тъй като те бяха достъпни само за около една седмица през тримесечието.

Продажбите бяха подсилени от пускането на новите модели в Китай. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук разчита на продажбите в най-многолюдната страна в света да компенсира забавянето в други региони.

Пазари

Пазарите на Поднебесната империя, която включва също Хонконг и Тайван, представляват 27% от приходите на Apple за тримесечието, приключило през юни. Това е повече от пазарите в Европа, заяви Кук, като отбеляза, че Азия ще бъде най-големият пазар на Apple.

Китай, Тайван и Хонконг са най-големият двигател за досегашния ръст на Apple. Приходите от региона нараснаха със 112% спрямо същия период на миналата година до около 13 млрд. долара през третото тримесечие на годишна база, като представляват над 55% от консолидирания растеж на Apple.

Прогнозни резултати

Резултатите за четвъртото фискално тримесечие идват по-късно днес във вторник, 27 октомври. Анализаторите очакват Apple да докладва нетна доход от 10.8 млрд. долара или 1.88 долара за акция и приходи от продажби на обща стойност от 51.0 млрд. долара.

Фактори

Три основни фактора ще следят анализаторите по-късно днес при публикуването на отчета за четвъртото фискално тримесечие на американския технологичен концерн.

Единият от най-важните показатели ще са данните за продажбите на iPhone 6S и новата програма за актуализация на моделите iPhone, която ще е от решаващо значение за дългосрочната експанзия на Apple.

Oт друга страна, анализаторите ще проследят напредъка на компанията в Китай, където икономическият растеж се забавя, създавайки значителен натиск над цената на акциите на Apple.

И на трето място, специалистите ще наблюдават данните за Apple Watch, защото това ще е първото тримесечие, в което компанията ще представи конкретни данни за устройството, което вече има забележителни софтуерни актуализации и разширена наличност в търговската мрежа.

Акциите на Apple се покачиха с 0.53% след отварянето на Ню-Йоркската борса днес, като се търгуваха на нива от 115.90 долара за акция в 17:30 ч. местно време. В дългосрочен период цената на акция на технологичния гигант показва растеж от 249.06% от финансовата криза през 2008 г. насам.