Акциите в Азия са без посока и увереност днес

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 17.05.2018

07:45 | 17 май 2018
Обновен: 08:26 | 17 май 2018
Автор: Надя Манова
Снимка: Sanjit Das/Bloomberg
Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

Акциите в Азия са без ясна посока и без особена увереност. Япония е изключението. Доходността по американските ДЦК се покачи до над 3,1%, като все още съществува несигурност около срещата между САЩ и Северна Корея. Като цяло условията създадоха липса на апетит към риск. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

Положителният импулс от борсовата сесия в САЩ се усети само на няколко азиатски пазари.

Индексът Nikkei 225 в Токио, който се покачва с около 0,66%, е подкрепен от йената, която задържа скорошните си загуби спрямо долара. "Друго позитивно нещо идва от сигналите, че силно затегнатият трудов пазар на страната най-сетне започва да произвежда увеличение на заплатите, което би трябвало да подпомогне икономическия растеж и също да създаде така нужната инфлация", посочи Саламат.

Пазарът в Хонконг е завладян от Tencent, след като компанията обяви рекорден финансов отчет.

Акциите първоначално нараснаха със 7%, преди да се успокоят. Въпреки това индексът Hang Seng е почти без промяна, коментира анализаторът.

В Китай посланието към САЩ днес за преодоляване на различията и подобряване на консенсуса чрез диалог не подпомага индекса Shanghai Composite, който е надолу с около 0,2%.

Получените данни за ръста на икономиката на Малайзия не показват тя да се разширява с темпа, прогнозиран от икономистите. А в Индонезия предстои решение по лихвите, което най-вероятно ще бъде за увеличение, допълни още Саламат.