Ще променят ли САЩ паричната си политика?

Пазарът насади очакванията, че Фед ще вдигне 4 пъти лихвите, коментира Красимир Йорданов

14:07 | 25 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако финансовите пазари по света не се стабилизират и основните индекси продължат да падат, САЩ може да променят курса на паричната си политика и да видим ново понижение на лихвите и дори количествени улеснения. Това коментира в предаването Invest/Or? По Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Красимир Йорданов.

„Ситуацията на пазарите в началото на 2016 е продължение на увеличаващата се волатилност в последната година спрямо периода 2010-2014, когато основните индекси основно се покачваха. Тогава пазарните участници бяха уверени в тренда и в перспективите пред повечето компании. Нямаше ги сегашните притеснения, че световната икономика не е това, което е калкулирано в цените на акциите“, коментира Йорданов.

По думите на експерта очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите четири пъти през тази година „бяха насадени от пазарите“. „Фед гледа индикатори, които гледат назад, докато пазарът отразява в реално време това, което се случва в икономиките като цяло. Така че като нищо можем да видим смекчаване на тона на Фед“, oтбеляза финансовият анализатор.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев направи кратък анализ на ситуацията на фондовия пазар в САЩ. Той разглежда движенията на борсите от една страна във връзка с разпродажбите в последните седмици, а от друга - в контекста на цялостното поскъпване на акциите от 2008 насам. Вучев описа настоящата криза като корекция, която е нищожна на фона на цялостния ръст на пазарите, който дойде след политиката на лесни пари на централните банки.