Смесена година за финансовите пазари в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, 29.12.2017

15:17 | 29 декември 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Турската лира е втората най-зле представяща се сред валутите на развиващите се пазари – надолу е със 7% тази година, като се е насочила към спад за пета година. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg TV Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Натиск върху турската лира оказа политическото напрежение в САЩ и ЕС и притесненията за ускоряваща се инфлация".

"В същото време индексът Borsa Istanbul е нагоре с повече от 45%. Инвеститорите се отърсват от политическите проблеми на Турция, фокусирайки се към икономическите прогнози, с годишен икономически ръст от 7% през третото тримесечие".

Поглеждайки към началото на 2018, може да видим още политически натиск върху турската Централна банка, каза Демокан. "Президентът Реджеп Таийп Ердоган казва, че настоящата политика по лихвите не е полезна за икономиката и че лихвите не трябва да са на нива обезкуражаващи инвестициите на частния сектор. Но коментари като тези запазват опасенията на инвеститорите за независимостта на турската Централна банка, а това се отразява върху турската лира".

"На 18 януари очакваме първото решение на Централната банка по лихвите за 2018".