Идва ли мечи пазар?

Перспективите пред пазара анализира Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments

14:43 | 20 януари 2016
Обновен: 14:43 | 21 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Идва ли мечи пазар?

Ришад Саламат, Bloomberg: И какво голямо значение има, нали? Shaghai Comporsite е в мечи пазар, ако се задържат нивата.

Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments: Абсолютно, да. Имам предвид, че е очевидно при всичко, което се случва с енергията и всички сектори. Труден период е. Гледайки към акциите на световния пазар като цяло, категорично мога да заявя, че сме намираме в тежък период. Но засега не предвиждаме световна рецесия. Прогнозите за глобалния икономически растеж от 3,5% през 2016 стабилно се доближават до стойностите, които имахме миналата година, тази година, вероятно и през следващата. Просто перодът е такъв – на забавяне. Слаб ръст, слаби числа. Предстои да видим потребителски срив, от който се очаква да доведе до отрицателен икономически растеж или нещо подобно. Именно това причинява мечия пазар, като например тенденцията през 2000-2008. Тежък момент е, отслабването в определени аспекти ще продължи, разбира се. Но все още не съм видял да се намираме в състоянието от тези години. Има някакви индикации, но не са ясно изразени.

Анджи Лау, Bloomberg: Не са, но прогнозите отчитат рискове, които са много реалистични, включително при ликвидността и решението на Фед да вдигне лихвените проценти и да продължи да ги вдига, разбира се Китай и да не споменавам геополитическите рискове.

Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments: Разбира се, много проблеми. Вижте, когато колелото се движи бавно, много лесно е да паднеш. Но ние имаме голяма скорост зад себе си.

Анджи Лау, Bloomberg: И все пак възможността това да се случи всъщност нарасна.

Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments: Както видяхме с онова малко съобщение на главния икономист на МВФ към гуверньорите на централните банки по света: „Бъдете внимателни с краткосрочните движения или не провеждайте политика въобще“. Фед ще бъде изключително предпазлив за лихвените нива, както беше и миналата година. Но ключова е Централната банка на Китай и юанът. Има няколко причини за това, което виждаме сега - проблемите с развиващите се пазари, петрола, Китай. Смятам, че истинският проблем на Китай се основава на валутата. Фондовата борса, свръхкапацитета – валута, валута, валута. Напоследък виждаме силни усилия за стабилизиране на валутата. Смятам, че ще видим това при следващата конференция New Ag. която обаче не казва нищо за бъдещата волатилност на валутата. Затова трябва да следим много внимателно какво се случва.

Ришад Саламат, Bloomberg: Виждаме негативни тенденции по света, но има ли и някакъв трансмисионен механизъм. Много е трудно – виждаме забавянето в Китай и влиянието върху пазарите.

Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments: Връзката между пазарния сентимент и напрежението наистина съществува. Можем да видим, че някои сентименти ще бъдат отразени от корпоративния сектор и той няма да инвестира много тази година. Но трябва да отчетем и нагласите на потребителите. Големи са ефектите върху пазара от потребителските разходи. В края на краищата е важен потребителят. Ако потреблението се забави през 2016 това ще е лоша година, но не и потресаваща.

Анджи Лау, Bloomberg: Но какво ако потребителите задържат нивото в Китай.

Андрю Милиган, специалист глобални стратегии в Standard Life Investments: Смятам, че ще го направят. Същността на това, което властите в Китай се опитват да направят, е, че поне има ръст на работните места, колко е този ръст е въпросът. Всичко това разбира се активизира, но как всъщност отразяващ заетите в новия растеж. Така че, да, ако предположим, че търговията на дребно е 8% в края на годината, вместо 11%, нещата ще са напълно различни. Сега живеем в свят на слаби числа и забавяне, но не е нещо, с което да не можем да се справим.

Чуйте тук: