Стабилизира ли се китайската икономика?

Франсин Лакуа от Bloomberg коментира с Глобалния директор на стратегията на търговията с акции в Citigroup Антонин Жулие стабилизирането на китайската икономика.

19:36 | 13 януари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колко сте притеснен относно Китай в началото на 2016?

Съществуват притеснения и те не са нови. Ние започнахме да ги включваме в оценката на пазарите особено от август нататък. По-притеснителното е, че се задават важни въпроси, но за сега остават без отговор. Част от причините за волатилността според нас.. ако погледнете ситуацията от световната финансова криза, имахме забавен растеж, отговорите на централните банки, които направиха количествени облекчения и подкрепиха активите.

Много от тези действия се подлагат на съмнение, когато ЕЦБ не обяви нищо през декември, Японската централна банка също, а изглежда, че Китайската централна банка позволява на юана да се обезцени. Това повдига въпроси относно растежа на Китай, след малко ще се върна на това, защото е много важно, както и относно инфлацията и дефлацията.

Но Антонин, ако се върнем малко назад, много хора казват, че растежът и това, което виждаме на пазарите е много различно. Просто защото притесненията не започват, ако видим балона на акциите да се пука, а дали достигат до дълговете.

Да, а връзката е почти изцяло е от старата страната. Тя създава пречки от страната на дълга и оказва сериозно влияние върху американския кредит и не обрисува много позитивна картинка за кредитите. Да, имахме отделяне на растежа от БВП, но може да се обясни с количествените облекчения от централните банки.

Ако сега зададем въпроса, все още ли са там централните банки, къде е финансовата им подкрепа? Тук започва да става малко по-плашещо. Не искам да говоря за това, което се случи през последните 10 дни, но семейството на инвеститорите не бяха по местата си и ликвидността беше много ниска, което влоши прекалено много влиянието на някои от движенията.

Мисля, че хората са притеснени, защото все още не знаят каква ще бъде цялостната политика за юана и не знаем колко здраво са се захванали централните банкери с китайската икономика. Вие научихте ли нещо повече през последните 10 дни за мисленето им и как ще се справят с тази мини криза.

При този марж, това, което научихме е може би леко негативно за юана. Вместо да гледат курса на долара, те гледат към кошницата от валути. А това само по себе си ще направи девалвацията по-лесна. Така че дали това беше новата негативна тенденция през последните 10 дни, мисля, че не. Всичко останало, независимо дали е размерът на валутните резерви, тези неща ще бъдат проследени изключително отблизо, но за съжаление няма да получим истински отговор.

Очакваме срещата на ЕЦБ на 21, Фед на 27 и Японската централна банка на 29. След това ще получим данните за чуждестранните резерви в началото на февруари. Това са въпроси, на които трябва да бъде отговорено, за да може апетитът към риска да се върне.

Печалбите отново се връщат на дневен ред. Това е другата колона на пазара на акции. В Съединените щати току-що започна силният сезон на печалбите, очакванията се сринаха през последните 3 месеца и мислим, че това не е високо препятствие и би могло да окаже подкрепа на пазара в САЩ, и скоро след това и в Европа.