Загуби в Китай, печалби за останалите пазари

Пазарен коментар на Мартин Илиев, 13.01.2016

13:05 | 13 януари 2016
Обновен: 16:52 | 13 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите не се повлияха от данните за увеличаването на търговския излишък на Китай и поставиха ударения върху спада на износа, за да поднесат поредната сесия на сериозни загуби в континенталната част на страната. В пълен контраст с целия Азиатско-тихоокеански регион, но в унисон с преставянето от началото на годината Шанхайският съставен индекс се смъкна с повече от 2 процента през днешната сесия, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Мартин Илиев.

На всички останали места в региона индексите добавиха отчетливо през днешната сесия. По-слабата йена по време на азитската сесия допринесе за силно представяне на японските дялове. MSCI Asia-Pacific Index пък регистрира най-голям скок от четири седмици насам, оттласквайки се от 3-годишното дъно, на което беше стъпил.

Със същото настроение стартираха търговията инвеститорите в Европа. Към обяд всички водещи европейски индекси се намираха стабилно на зелена територия, движени основно от облекчението, че действията на китайските власти да прекъснат езкнтролното поевтиняване на юана ще се увенчаят с успех.

От корпоративните новини вниманието привлече най-големият испански телекомуникационен оператор Telefonica, за който стана ясно, че се е съгласил да плати 2,4 млрд. евро за правата за излъчване на местния футболен шампионат, кактои за тези за Шампионска лига и други турнири, организирани под егидата на УЕФА. Към 13 часа българско време акциите на Telefonica поскъпваха с около един процент.