Цените на колите под наем достигнаха рекордни равнища

Цените ще останат на това ниво поне през по-голямата част от 2023

14:20 | 17 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейските туристи, които искат да избегнат хаоса на летищата това лято, като наемат автомобил, могат да очакват рекордни цени, съобщи Bloomberg.

Цените, които през 2021 г. достигнаха рекордни стойности, тази година достигат нови висоти, като крайбрежните региони на Европа са особено засегнати от завишените цени.

Пътуващите в Испания, които преди пандемията можеха да наемат автомобил за малко повече от 20 евро на ден, това лято ще трябва да платят поне три пъти повече. В Италия и Хърватия цените са скочили с повече от 180%, според данни, събрани от Check24.

Положението може да се влоши още повече и пътуващите трябва да действат бързо, съветва Андреас Шифелхолц, управляващ директор на сайтовете за сравнение на цените на автомобили под наем. "Цените ще продължат да се увеличават”, казва той.

Нарастващите цени са резултат от следпандемичния стремеж към пътешествия, който е неподатлив на нарастващата инфлация, наближаващата енергийна криза и опасенията от рецесия. По данни на Oxford Economics Tourism Tracker през май нощувките в еврозоната са се възстановили до нивата отпреди кризата. С началото на училищните ваканции в Европа броят на почиващите ще продължи да расте.

Възраждането на пътуванията вече предизвика хаос на европейските летища. В някои от най-натоварените центрове на континента над 60% от полетите закъсняват, а 8% се отменят, според данни, събрани от туристическата агенция Hopper Inc.

В отговор на това лондонското летище Хийтроу въведе двумесечен таван на дневния пътникопоток и нареди на авиокомпаниите да спрат продажбата на нови билети за лятото. След съкращаването на персонала в началото на пандемията, летищата и авиокомпаниите се борят да се справят със сигурността и обработката на багажа, което води до дълги опашки и натрупване на купища погрешно обработен багаж.

Фирмите за автомобили под наем също се свиха по време на пандемията и много от тях не са се върнали към силните си позиции отпреди Covid, дори когато търсенето се възстанови. За втора поредна година кризата във веригата за доставки, подхранвана от глобалния недостиг на полупроводници, ограничи производството на автомобили и остави производителите на автомобили с по-малко превозни средства, които да продават на фирми за отдаване под наем.

"Много фирми за отдаване на автомобили под наем намалиха автопарка си по време на пандемията и не могат просто да се върнат към обичайните размери на автопарка си сега, когато търсенето се увеличава", каза Шифелхолц.

Сред най-големите фирми за отдаване на автомобили под наем в Европа само Avis Budget Group Inc. и Sixt SE успяха да се върнат към нивата на автопарка си за 2019 г., показват отчетите на компаниите. Europcar Mobility Group и Hertz Global Holdings Inc, които обявиха фалит на фона на срива на туристическата индустрия през 2020 г., все още не са се върнали към предишния си размер.

Някои фирми за автомобили под наем превърнаха възстановяването на търсенето в неочаквана печалба. Според съизпълнителния директор на Sixt, Александър Сикст, цените няма да паднат скоро.

"Предполагаме, че цените ще останат на това ниво поне през по-голямата част от 2023 г.", каза той. Разходите за туристически настанявания, самолетни пътувания и нови автомобили са се увеличили през последните години, докато цените на автомобилите под наем са в застой от десетилетие, казаха от Sixt. "Тези неотдавнашни корекции ще се запазят”.

Той не очаква и скорошно намаляване на интереса от страна на почиващите. Въпреки допълнителните разходи от нарастващите цени на горивата, "прогнозите за търсенето за това лято не предвиждат значителен спад", каза той.