Оптимизъм за отварянето в Китай доведе до нов ръст на цените на петрола

West Texas Intermediate се повиши близо до $114 за барел, след като падна във вторник

09:31 | 18 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът скочи след допълнителни признаци на затягане на ключови пазари на продукти в САЩ и спекулации, че Китай може да се приближава към облекчаване на блокиранията и други антивирусни мерки, които намалиха търсенето на суров петрол в най-големия вносител в света.

West Texas Intermediate се повиши близо до $114 за барел, след като падна във вторник. Американският петролен институт съобщи, че запасите от бензин са паднали с повече от 5 милиона барела миналата седмица, според запознати с данните, които също показват по-ниски запаси от суров петрол. Официалните данни идват по-късно в сряда.

Цените паднаха до 112 долара за барел във вторник, след като администрацията на Байдън обяви, че ще калибрира политиката си за санкции в опит да насърчи диалога с Венецуела. Министерството на финансите позволява на Chevron да договори лиценза си с PDVSA, но повече сондажи или увеличаване на приходите за режима не са разрешени.

Междувременно в Азия търговците търсят сигнали, че китайските служители може да са готови да облекчат ограниченията, наложени на Шанхай и други градове, за борба с огнището на коронавирус, което потенциално съживява потреблението на енергия. Основният търговски център отново не съобщи за нови случаи извън карантината.

Петролът е на път за шесто месечно покачване - потенциално най-добрият цикъл от десетилетие - тъй като нарастващото търсене и прекъсванията от войната в Украйна се комбинират, за да подкрепят печалбите. Покачването допринася за по-висока инфлация и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обеща във вторник, че централната банка на САЩ ще продължи да повишава лихвените проценти, докато има ясни доказателства, че покачването на цените се забавя.

„Данните за запасите в САЩ се оказаха в подкрепа на петрола“, каза Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „Затягащият се пазар на бензин, докато се насочваме към сезона на отпуските, трябва да подпомогне търсенето на суров петрол, като се има предвид необходимостта от по-високи обороти на рафинериите."

Петролните пазари са в обратно контанго, възходящ модел, при който краткосрочните цени се търгуват над тези по-далеч. Спредът между двата най-близки договора на WTI през декември е близо 13 долара за барел, спрямо 5 долара в началото на годината.

Цените на бензина в САЩ, както фючърсните договори, така и по бензиностанциите - достигнаха безпрецедентни нива, въпреки че президентът Джо Байдън нареди огромно освобождаване на суров петрол от стратегическите резерви. Наличностите на бензин вече са намалели с около 3% през 2022 г. и са под средното за петгодишната сезонна стойност.

Цените на бензина на дребно се покачиха над 4 долара за галон във всички американски щати за първи път, като Калифорния, най-скъпият щат, очаква средните цени да са над 6 долара за галон, според данни от автоклуб AAA.