Goldman: Купувайте злато, ако цената падне под $1250

Инвестиционната банка идентифицира ключово ниво на подкрепа

14:33 | 7 октомври 2016
Обновен: 14:35 | 7 октомври 2016
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златото се е запътило към почти 5% поевтиняване през тази седмица, но Goldman Sachs поставя граница, под която препоръчва на инвеститорите отново да започнат да влизат на пазара. Нивото, което Goldman поставя като ключово, е $1250 за тройунция. Към 14:15 ч. българско време фючърсите върху златото с доставка през декември се търгуват на ниво от $1259 за тройунция.

Реакцията на цената на златото спрямо възможността Фед да вдигне лихвите в САЩ в края на годината беше „по-голяма от предвидената“, казаха анализаторите от Goldman Макс Лейтън, Михаил Спрогис и Джефри Кюри. По този начин остават рисковете до края на годината да не бъде достигнато нивото от $1280 за тройунция, което прогнозират от Goldman.

И въпреки че от Goldman прогнозират, че Фед ще повиши лихвите в САЩ до края на годината (което традиционно се отразява негативно на цената на златото), анализаторите от инвестиционната банка казват, че има фактори, които ще подкрепят цената на златото. Сред тях са по-силните изкупуванията на борсово търгувани фондове, следващи златото и по-силното търсене на златни кюлчета. Към това трябва да прибавим и потенциалът за ръст в инвестиционното търсене за злато от Китай, казват от Goldman.

“Ако се стигне до разпродажби на злато, които да доведат нивото му значително под $1250 за тройунция, гледаме на това като на стратегическа възможност за изкупувания, имайки предвид, че значителните рискове пред растежа на световната икономика остават”, казват от Goldman.