Бурен понеделник за стоките след новите санкции срещу Русия

Златото ще бъда добър ранен показател в понеделник за това как пазарите възприемат последните мерки

15:00 | 27 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Началото на седмицата за стоките и суровините ще бъде бурно, а инвеститорите се опитват да преценят как последните санкции на Запада срещу Русия - и засилващата се война в Украйна - ще се отразят на потоците от енергия, метали и земеделски култури.

Западните държави се споразумяха за нови мащабни ограничения, които ще санкционират руската централна банка и ще изключат някои други от системата за обмен на съобщения SWIFT, използвана за транзакции на стойност трилиони долари по света. Един от служителите на Белия дом заяви, че администрацията се стреми да изключи транзакциите в енергийния сектор от последната мярка.

Съобщенията от Европейския съюз и САЩ са поредната драматична ескалация на конфликта, който разтърсва суровините чрез прекъсване на доставките и перспективата за дълбоки промени в геополитическия пейзаж. Миналата седмица цената на петрола надхвърли 100 долара за барел, алуминият достигна рекордно високи стойности, а цените на зърното се повишиха.

Нападението срещу Украйна е най-голямата криза в Европа след Втората световна война и представлява сериозна заплаха за енергийната сигурност на континента. Скокът в цените на суровините ще увеличи инфлационния натиск.

Какво следва за петрола?

Следващите дни са изпълнени с риск от събития за суровия петрол, дори и да се абстрахираме от последиците от санкциите. В средата на седмицата предстои среща на ОПЕК+ за добива; администрацията на Байдън може да намали запасите; а преговорите за иранската ядрена програма изглежда са към своя край. Освен това запасите от американски суров петрол в ключовия хъб в Кушинг могат да спаднат до най-ниското си ниво от 2014 г. насам, ако има още едно изтегляне.

От Goldman Sachs Group Inc. заявиха, че въпреки ръста на цените е малко вероятно ОПЕК+ да реши да ускори темпото, с което алиансът възстановява доставките, позовавайки се на "съществената роля" на Русия в групата.

Енергийната криза в Европа

Европа получава повече от една трета от доставките си на газ от Русия, а големите скокове на цените след руската атака свидетелстват за тревогата около това какво ще донесе непосредственото бъдеще. Конфликтът на Изток идва на фона на това, че континентът вече е изправен пред спираловидни разходи за енергия. Дори когато силите на Москва навлязоха още по-навътре в Украйна, водещите европейски енергийни компании побързаха да купят повече руски газ.

Според Bloomberg пазарът на газ ще стане "още по-разклатен" след агресията на Владимир Путин. Въпреки че е малко вероятно Русия да спре доставките за Европа за продължителен период от време, това е нещо, което не може да бъде изключено - особено ако санкциите се засилят.

Жълто пристанище

Непосредствено след нахлуването на Русия инвеститорите се втурнаха към кюлчетата, за да избягат от геополитическите сътресения и икономическите рискове. Благородният метал достигна 17-месечен връх, след което се оттегли, тъй като първият пакет от западни санкции срещу Русия беше оценен като недостатъчен. Това може да превърне златото в добър ранен показател в понеделник за това как пазарите възприемат последните мерки.

Житницата на Европа

Глобалната инфлация може да достигне исторически връх, когато в четвъртък Организацията на обединените нации представи последната си месечна справка. Потребителите вече се сблъскват с нарастващите разходи за храна, след като сушата и недостигът на работна ръка намалиха реколтата по света в момент на нарастващо търсене. Сега цените на зърнените култури и маслата за готвене направиха още един силен скок нагоре след нахлуването в Украйна - страна, която е определяна като житницата на Европа.

Пшеницата скочи до 13-годишен връх, повишавайки цените на хляба, а соевото и палмовото масло, използвани във всички продукти - от шоколада до макароните за бързо приготвяне, достигнаха рекордни стойности. Царевицата и соята също се повишиха. Благодарение на плодородните си почви Украйна е вторият по големина световен снабдител на зърно и основен износител на слънчогледово масло. Но инвазията затвори пристанищата и железопътните линии, което кара търговците да се борят за резервиране на кораби. Русия също е основен доставчик на пшеница и слънчогледово олио.

Метален хаос?

Инвеститорите ще очакват да видят как последните санкции ще се отразят на търговията с метали като алуминий, никел и паладий, където Русия е основен производител. Както и в областта на енергетиката, САЩ засега изглежда не желаят да нарушават пряко руските доставки. Това може да е урок, научен от 2018 г., когато ограниченията върху най-големия производител на алуминий в Русия предизвикаха месеци на пазарен хаос. Вследствие на това скокът на метала до рекордни стойности загуби част от инерцията си в петък.

Дори и без преки санкции за производителите, обявените финансови ограничения ще окажат влияние. Вече има признаци, че банковите ограничения отблъскват купувачите и търговските финансисти от руските предприятия. Това може да доведе до затруднения във веригите за доставки и да засили нестабилността. А въпреки сегашното свиване на цените на алуминия не изключвайте нови рекорди - или дори поход към 4000 долара за тон.