Добър старт за пазарите в Азия

Коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg

07:30 | 2 януари 2018
Обновен: 11:13 | 2 януари 2018
Автор: Надя Манова
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

"Доста добър старт на новата година в тази част на света. Китайските акции в Хонконг издърпват нагоре цените, както и дни на растящи жилищни акции. По-силни от очакваното икономически данни подкрепят оптимизма. Китайският индекс на промишлените поръчки на мениджърите Caixin показва силна цифра за декември от 51,5, надхвърляща очакваните 50,7 и по-високо от 50,8 предишния месец. Позитивната цифра последва излизането в понеделник на официалния китайски промишлен индекс на поръчките на мениджърите от 51,6, което показва разрастването през декември.

Индексът Hang Seng и измервателите в Шанхай и Шънджън също нарастват. 

Тук в Хонконг основният индекс е в повишение с близо 1,5%, а Shanghai Composite е с около 1% нагоре. Геополитиката помага на нещата в Южна Корея. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за осигуряване успехът на Олимпиадата в Южна Корея другия месец - и за подобрение на цялостните отношения между двете страни. Той предупреди САЩ за способността си да започне ядрена война.

Тази част от новината е пренебрегната и основния индекс Kospi е близо 0,5% нагоре. Това повежда и акциите в Сингапур. Добри данни на цените спомагат индекса Straits times, който също е нагоре с над 0,5%.

В Австралия има слабост в основните метали, което добавя към лекото понижение на ASX200, който е с 0,06% надолу.

Пазарите в Токио са затворени до четвъртък заради японските празници, докато Нова Зеландия също е в почивка днес."