UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Български продукт ще следи здравето и местоположението на вашето куче

Калоян Тодоров, съосновател на DoggoCollar в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

20:03 | 9 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Чрез дигитализираната мрежа за домашни любимци DoggoCollar по-малко кучета ще бъдат изгубвани, ще се следят в реално време жизнените им показатели и стопаните ще знаят повече за спецификата на породата на кучето. Това заявява Калоян Тодоров, съосновател на DoggoCollar в предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.

Калоян Тодоров споделя, че устройството ще помогне на стопаните да имат надежна връзка с кучето им. Кучетата имат определени периоди в живота си и понякога имат желание да опознават нови територии или да общуват с определен тип породи. Чрез вградения GPS сензор, стопанинът, когато е далеч от кучето си – може да разбере кога и къде е избягало. DoggoCollar е цялостен продукт, който се поставя на нашийника на кучетата.

Освен GPS съдържа и акселерометър и проследява движението и жизнените функции на кучето. Има датчик, който отчита температурата на околната среда, защото, при над 50% от кучетата притопляне или измръзване води до фатален край. Акселерометърът ще следи движението на кучето – дали се наблюдават аномалии, склонни ли са към болести, пият ли достатъчно вода или не, също така дали се движат достатъчно често.

Фокусът е насочен към здравето на кучето. На пазара има едно единствено дружество в САЩ, което се занимава с тези теми, но то не е достатъчно надеждно и не отговаря на дадени стандарти, както и не може да функционира при всякакъв вид условия.

Хардуерът на DoggoCollar се произвежда на две места – в България се правят кейсовете, а платките при представител в Европа, който не е засегнат от кризата на чипове. Калоян Тодоров споделя, че са се насочили продуктът да излезе и на европейските пазари. Имат интерес и към Щатите, но само с партньор биха навлезли по-уверено и устойчиво отвъд океана.

 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.