UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп се бори с кражбите на велосипеди с иновативен продукт

Божидар Христов, основател на Streebl, UpDate, 24.01.2021

20:05 | 24 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Благодарение на иновативния си продукт български стартъп се бори с кражбите на велосипеди. В момента компанията Streebl преговаря със "Зелена София", организация към столична община, за да постави няколко от иновативните си стойки за заключване на колела на модерни локации в София. Това заяви Божидар Христов, основател на Streebl, в предаването “UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Компанията Streebl се занимава с производство, продажба и поддръжка на иновативни стойки за заключване на колела, управлявани от мобилно приложение. Стойките са полуавтоматични и заключват колелото на три места – двете капли и рамката на колелото, а самата електроника, с която оперират стойките, се захранва със соларен панел, обясни гостът. 

„Финансирахме първите си стойки изцяло с лични средства“, каза Христов

„След това със същите стойки участвахме в конкурс за зелени идеи, организиран от Българо-американска кредитна банка и спечелихме награда от 20 000 лева“.

След около година компанията е получила и първите си две поръчки. Вече Streebl имат 29 инсталирани стойки, като за сега всички са в София, заяви Христов.

„Финансираме с продажби вече и се надявам тази година да натрупаме малко повече клиенти и да потърсим инвестиция“.

„В момента сме в контакт със „Зелена София“ и с тяхна помощ се опитаме да сложим няколко тестови стойки за обществено ползване и да видим как ще реагират гражданите на тях“, коментира гостът.

Още в началото на 2020 г. с членовете на Streebl са се свързали клиенти от Дания, Холандия и Англия, които са пожелали да бъдат техни представители в съответните страни, като Христов заяви, че се надява от втората половина на тази година да започнат бизнес с Дания.

„По време на коронавируса променихме бизнес модела си. Досега искахме да продаваме стойките еднократно и да имаме абонамент за поддръжка, а сега искаме изцяло да са под наем и по този начин може и по-малките бизнеси да се възползват от тях“, заяви гостът.

„Смятам, че коронавирусът ще ни помогне, защото много хора си купиха колела и тези хора ще ходят с колелата си на работа“.

„До края на тези година най вече искаме да инсталираме стойки за общинско ползване. Имаме план в поне 10 бизнес сгради да има наши стойки и след средата на годината ще се насочим към чужбина, като ще започнем от Дания“, обясни в края на разговора Христов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.