UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Всички автомобили в бъдеще ще бъдат електромобили, независимо от вида на захранването си

Илия Левков, председател на УС на Индустриалния клъстер "Електромобили", UpDate, 17.11.2018

20:00 | 17 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Светът на автомобилите драстично се променя и вече трябва да говорим за света на електромобилите. Защото в бъдеще всички автомобили ще бъдат електромобили, независимо от технологията на зареждане, дали ще бъдат с батерийно захранване, с водородно или с друг тип енергия". Това каза Илия Левков, председател на УС на Индустриалния клъстер "Електромобили", в интервю на Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investror.bg, за предаването UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

"На фона на случващото се в света на електромобилния пазар, може да се каже, че България не изостава, като се имат предвид мащабите й като държава, като автопарк и като възможности. Ако погледнем нашите съседни държави, там нещата са доста по-зле. Така че в България елекрическата мобилност се развива с много по-бързи темпове и страната е една малка "бяла лястовица" на територията на Централна  и Източна Европа". 

В България в момента се движат, по данни на Пътна полиция, над 700 чисто електрически автомобили. Останалите хибридни, зареждаеми хибриди, скутери, велосипеди и такива за вътрешно заводски транспорт, в затворените комплекси, са доста над 2000 - 3000, посочи Левков.

По повод финансовите стимули в съседна Румъния за развитието на сектора, в сравнение със стимулите в България, насочени предимно към общините, Левков каза, че в автомобилостроенето Румъния изпреварва България. Това означава, че финансовите стимули на правителството отново остават в Румъния. Докато българското правителство, към което Индустриалният клъстер отправя апел за подкрепа от 10 години насам, осигурява на сектора временни стимули, тъй като решава, че финансовите стимули ще отидат не в българския производител, както е в Румъния, а ще подкрепят чужди индустрии.

"Това е едно логично решение, защото и вие и аз не искаме част от нашите данъци да отидат във Франция, в Румъния, Япония. Наша отколешна мечта е да се привлече в България автопроизводител, който произвежда и електромобили.  Светът на автомобилите драстично се променя и трябва да говорим вече за света на електромобилите, защото всички автомобили ще станат електромобили. Независимо от това дали ще бъдат с батерийно захранване, с водородно зареждане или с друг тип енергия".

Целия разговор гледайте във видео материала.