UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Дигитален генетичен паспорт може да помага за превенция от заболявания и здравословен начин на живот

Борис Колев, съосновател на NutriGen, и д-р Марта Михайлова, главен консултант генетик в NutriGen, UpDate, 30.09.2018

20:00 | 30 септември 2018
Борис Колев, съосновател на NutriGen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Колев, съосновател на NutriGen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нуждата от грижи за здравето, за подобряване на начина на живот, за превенция от заболявания, както и за по-здравословен живот като цяло създаде стартъпа NutriGen. Това разказа неговият съосновател Борис Колев в предаването UpDate.

“Всеки от нас има уникален генетичен профил. Именно той предопределя реакцията ни към храните, нуждата ни от конкретни спортни активности, както и потенциалните ни заболявания. От важност за всеки е да разбере какви са неговите генетични особености при превенцията и лечението на различни заболявания, при подбора на правилните храни и дейности - за по-качествен и здравословен живот.

Потребителите на стартъпа могат да видят риска си от затлъстяване, да определят най-добрия режим за хранене за себе си, както и най-правилния спорт според нуждите си и здравословното си състояние. Това каза д-р Марта Михайлова, главен консултант генетик в NutriGen.

Д-р Михайлова посочи, че част от последните иновации на компанията включват и тестове, които оценяват рисковете от онкологични заболявания. 

“Компанията напредва в грижата за хората по отношение на профилактиката. Дават се препоръки за това какви промени трябва да бъдат направени в начина на живот, за да могат да се минимализират бъдещи рискове”.

Колев посочи, че нужното финансиране са осъществили сами двамата съоснователи на стартъпа. Той добави, че инвеститорите са имали готовност да осигурят финансиране едва след създаването му.

Според Колев причината за това е липсата на рискови инвеститори у нас.

Към момента стартъпът е вече развит и отчита и собствени приходи, каза съоснователят му.

Инвестиции обаче все още са необходими, тъй като компанията смята да се занимае с по-сериозен анализ на данни и създаването на дигитален генетичен паспорт на всеки един гражданин, добави гостът.

“Представите на компанията са всеки един гражданин да има генетичен паспорт, който да може да предоставя на лекаря си, когато отиде за преглед. В момента именно инвестиции в тази насока са необходими, конкретна сума няма. Изследването на гените трябва да бъде заложено и в здравната система. То трябва да се провежда още в ранна възраст и да подпомага следенето на здравословното състояние, превенцията от заболявания, както и здравословния начин на живот като цяло”.

Други цели на компанията са разрастването ѝ и излизането извън българския пазар - в Гърция, Турция и всички потенциално подходящи балкански държави като начало.

Как генетичните изследвания могат да ни помогнат в борбата с различни заболявания? Какви са начините, чрез които знанието за собствените ни гени може да насърчи здравословния начин на живот? Как да изберем подходящия спорт чрез познанието за гените? Вижте във видео материала.