UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Пазарът на допълнителни обучения в IT сферата генерира $28 млрд.

Теодор Панайотов, IT инструктор и съосновател на Coursedot.com, UpDate, 11.03.2017

12:04 | 12 март 2017
Автор: Investor.bg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Пазарът на допълнителни обучения и сертификации в IT сферата възлиза на около $28 млрд. в глобален мащаб към края на 2016. Това заяви инструкторът и съосновател на Coursedot.com Теодор Панайотов в предаването UpDate IT с Бойчо Попов и Елена Кирилова

По думите му в Европа този пазар генерира няколко милиарда евро, в Англия – 1 млрд. евро, а в България е значително по-малък, като годишният оборот на тренинг компаниите в сектора възлиза на няколко милиона лева.

Работейки през 2005 в голям български телеком, а след това и в големи международни компании, Панайотов вижда, че е налице сериозен проблем, за който той смята, че е намерил решение. Докато традиционната образователна система работи по остарели системи и не може да създаде толкова много квалифицирани специалисти за толкова малко време, а компаниите разчитат на допълнителни обучения, чрез които да ускорят създаването на квалифицирани кадри, се оказва, че дори за тренинг компаниите няма достатъчно квалифицирани кадри и треньори.

Затова през 2012 стартира компанията IT Instructor -  общество от тренери от цял свят, които ние „продаваме“ за обучения. Към момента в нея има 2000 тренера от над 80 държави

Идеята за Coursedot се рaжда пък в Singularity University, където Панайотов участва през лятото на 2016. Това представлява една платформа за обучители, с която се демократизира пазарът на корпоративното IT образование, предоставяйки лесен начин на потребителите да сравняват всички възможности на пазара и да изберат най-добрата оферта според критериите си – цена, бързина на обучение, език на обучение. Панайотов признава, че рядко се случват обучения на български, защото от над 2000 тренера едва малко над 30 са българи.

„Бизнес моделът на Coursedot е модел, който става все по-популярен. Ние не сме тренинг компания, а платформа, която среща търсенето и предлагането. От една страна имаме 350 партньорски тренинг компании от целия свят, а от другата страна – големи корпоративни клиенти. Ние продаваме на нашите клиенти най-добрата комбинация от цена, локация и др. Това, което правим, е че имаме марж между цената, на която купуваме обученията, и цената, на която продаваме обученията“, поясни основателят на Coursedot. 

Може ли лесно да се привлекат инвеститори в тази област и кой е инвестирал и каква сума, вижте в разговора с Панайотов. 

Вижте повече във видеото: