UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

еLando планира четирикратно увеличение на екипа и разширяване на бизнеса в чужбина

Станимир Бойчев, главен изп. директор и основател на eLando, "UpDate", 13.04.2024 г.

20:01 | 13 април 2024
Обновен: 11:56 | 15 април 2024
Автор: Даниел Николов

След като удвои бизнеса си през 2022 г. и успя да задържи нивото през кризисната 2023 г., българската софтеурна компания eLando планира да разшири бизнеса си в чужбина. Компанията наскоро получи инвестиция в размер на 1.5 млн. лв., като част от финансирането ще бъде за значително увеличаване на екипа. Това разказа Станимир Бойчев, главен изп. директор и основател на eLando, в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

От основаването си през 2016 г. компанията се развива с лични средства, но през 2023 г. се взема решение за разширяване на бизнеса, като се намира подкрепа от фонда New Vision 3 и частен инвеститор, който е клиент на компанията. Инвестицията е в размер на 1.5 млн. лв. срещу 18% дял от увеличения капитал на компанията, която е била оценена на 7 млн. лв., каза Бойчев.

"Новите средства сме ги планирали и вече започнахме да ги употребяваме за разширяване на бизнеса с повече чуждестранни клиенти, включително гледаме към възникващите пазари. Другото е за увеличаване на персонала."

Компанията разполага с офиси в София, Щумен, Стара Загора и Пловдив, като стратегията ѝ е да наема хора в цялата страна. Бизнес планът включва разширяването на екипа от настоящите близо 50 до около 200 след четири години.

eLando има дъщерно дружество в Манчестър, Великобритания, и води разговори с университетите, за да привлича разработчици на място, а ще търси и хора, запознати с банковото дело. Компанията ще има отворени позиции и за junior разработчици.

Софтуерните решения на eLando са насочени в момента основно към финансовия сектор, застраховане, банкиране и плащания, като има екипи в телекомуникацинния сегмент, които внедряват решения на AT&T и Nokia в мобилни оператори, каза Бойчев. Клиентите варират от малки стартъпи с осигурено финансиране до големи установени бизнеси.

"Около половината от клиентите са от България, а останалите са международни", каза Бойчев.

eLando e сключила наскоро партньорство с турска компания за банково решение, подходящо за нововъзникващи банки в неразвити пазари, с което двете ще се опитат да влязат на пазара в Гаяна. Компанията ще търси развитие във Великобритания, Близкия изток и Африка, а наскоро е привлякла като клиент Allianz в Германия.

Какви са очакванията за инвестиции в стартъпи през 2024 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.