UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

AI не би могъл да замени ролята на учителя в класните стаи

Виктор Неделчев, гл. маркетинг директор, Pop!Ed и Огнян Траянов, гл. технологичен директор, Pop!Ed , ''UpDate'', 06.08.2023 г.

20:05 | 6 август 2023
Обновен: 13:39 | 7 август 2023
Автор: Милен Симеонов

Възнамеряваме занапред да работим на абонаментен принцип, като в момента набираме средства, за да завършим основната част от съдържанието, което после ще даваме с абонамент. Използваме B2B модела и продаваме на издателства, но държим проектът да е безплатен за ученици и учители. Това казаха Виктор Неделчев, гл. маркетинг директор, Pop!Ed и Огнян Траянов, гл. технологичен директор, Pop!Ed в предаването ''UpDate'' с водеща Елена Кирилова.

''В момента сме в начален етап на набирането на средства. Имахме разговори с няколко инвеститори, даже получихме едно одобрение. Продуктът е почти готов. Ще бъде достъпен за учебниците по география и математика за 5 и 6 клас.''

След като инвестиционният рунд приключи, ще се фокусират върху разработването на съдържание, което от своя страна ще изисква сериозни консултации с учебни специалисти. Освен това, за да може продуктът да влезе в гореспоменатите учебници през септември, ще бъде направена информационна кампания, насочена към учители и ученици.

Гостите изтъкват, че желаят приложението да бъде използвано от поне 30 000-40 000 ученици из цяла България. За тях е важно то да бъде и полезно. Прицелват се и към чуждестранни пазари, за начало евентуално към съседните на България. Идеята им е до 2 години компанията успешно да бъде реализирана и в Централна и Западна Европа.

''Прочели сме доста проучвания на тема нуждите на учениците. Масово консенсусът по темата е, че повече от 60% или 70% от учениците имат нужда от визуален метод, по който да приемат информацията. Имат нужда и от т. нар. геймификация тоест по някакъв начин да е обвързано това с някакъв вид игра. Затова се опитваме да правим нашите 3D модели като вид игра. Например имаме виртуална дисекция на жаба.''

Според Неделчев и Траянов изкуственият интелект е технологията, която може много сериозно да промени образованието в бъдеще. Той ще позволи на учениците да учат по начин, специално куриран за тях. Въпреки това те не смятат, че AI би могъл да замени учителя в класната стая, тъй като по техни думи човешкият елемент е важен не само от гледна точка на преподаването на информация, но и нуждата на учениците от ментор, който да им показва неща базирани на житейския му опит.

''Бавната дигитализация на образованието се дължи на факта, че това е много отговорна сфера, където ако започнат да се вкарват много различни технологии едновременно, може да се засегне начинът, по който учат учениците и да възпрепятства учителите. Според мен е хубаво, че има по-внимателен подход в това отношение и разбирам защо.''

Компанията е член на BESCO.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването ''UpDate'' може да намерите тук.