UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Изкуственият интелект скоро ще влезе в мобилните телефони

Александър Райчев, управляващ директор на LivePerson Bulgaria, UpDate, 25.03.2023

20:02 | 25 март 2023
Автор: Николета Рилска

Намираме се в нов етап на развитието на изкуствения интелект – изкуствен интелект, който реално създава. Предефинираните опции вече могат да търпят развитие – изкуственият интелект вече може да създава не само музика, текст и изображение, но и да прави живота на човек по-лесен. Все пак това е състезание за трилиони долари. Това заяви Александър Райчев, управляващ директор на LivePerson Bulgaria, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

По думите на Райчев вероятно скоро изкуственият интелект ще влезе в мобилните телефони, хората ще го използват навсякъде, където са. Според него обаче трябва да се променят и очакванията на клиента. „Свикнали сме да работим по един начин, когато например търсим информация“, посочи той.

„В случаите с изкуствения интелект, при правилно дефинирани изисквания, той може да събере цялата информация, да я направи в таблична форма, да направи анализ върху нея“.

Райчев коментира и предизвикателствата пред технологията.

„Имаме нужда от генериране на информация, която е наистина достоверна към текущата секунда дори“.

Той отбеляза, че при генеративния изкуствен интелект фокусът е създаването на нов образ. „Тук има т.нар. учене чрез човешката обратна връзка. Това е един от проблемите, който трябва да реши генеративния изкуствен интелект. Заложено му е човек да задава алгоритмите, което може да се използва и злонамерено и да се изкриви информацията“, обясни гостът.

Той добави като недостатък и проблема с етиката. „При генерирането на текст човек се съобразява с отсрещната страна. Изкуственият интелект може да генерира генерира музика или съдържание, което не е общоприето“, каза Райчев и даде за пример засягането на теми на расова основа.

„Креативността все още е нещото, което ни отличава от изкуствения интелект. Изкуственият интелект все пак дължи съществуването си на човека, надявам се и в бъдеще да е така“.

Райчев коментира и разширяването на екипа на LivePerson у нас. Той посочи, че компанията вече има затворени 35 позиции, като планира до края на годината да утрои този брой.

По негови думи намирането на служители е трудно, но пък има сериозен интерес към компанията и към естеството на работа.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на UpDate гледайте тук.