UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Ситуацията за стартъпите не става по-трудна, става по-честна

Веско Колев - основател и изпълнителен директор на icanpreneur, UpDate, 12.03.2023

20:04 | 12 март 2023
Автор: Николета Рилска

Сега не е станало по-трудно, сега е станало по-честно. От тази гледна точка стартъпите, които сега започват, имат почти същите препятствия като тези от вчера, само че са сменени някои съществителни и глаголи. Например, докато вчера е трябвало да имаш предвид неща като облак, концепцията за софтуер като услуга, сега трябва да имаш предвид неща като ChatGPT, както се случва в „метавселената“. Най-важното е да имаш холистичен подход към предприемачеството – да имаш време да си почиваш, не защото си мързелив, а защото трябва да се даде възможност на съзнанието да смели какво се случва. Това заяви Веско Колев - основател и изпълнителен директор на icanpreneur, в предаването „UpDate“ с водещ Елена Кирилова.

Колев посочи, че процесът на свиване на инвестициите, за който се говори сега, засяга по-скоро компаниите с много големи оценки, получили ги без значение от приходите и дейността им. Тези дружества обикновено са в напреднала фаза на развитие, стана ясно от разговора, докато в по-ранна фаза по дефиниция компаниите нямат тези доказателства.  

„Има компании, които избират подхода, който не разчита само на въображението на инвеститорите, а разчитат на това с доказателства и факти да покажат, че идеята им има почва… Компаниите, които са тръгнали по този път, който е структурираният път – не само че няма да има негативен ефект за тях, а ще има позитивен…Очакваме еднорози, защото се знае за компании, които вървят по този път у нас“.

Според госта интересът към създаването на стартъпи се движи и в положителна, и в негативна посока на фона на ефектите от войната, инфлацията и пр. „От една страна хората се насочват към нещо по-сигурно, но има хора, които нямат това сигурно или търсят възможности“, обясни Колев.

„Няма спиране на интереса към това да се създават компании, по-скоро има обстоятелства, които променят играта за някои“.

По думите на Колев българските предприемачи в IT индустрията не отстъпват от предприемачите на други локации, дори напротив. „Ние имаме много силно качество – да работим с душа, а не просто да изпълняваме инструкции“, каза той.

Колев коментира и плановете на icanpreneur. Той посочи, че компанията смята да набере финансиране от 1,5-2 милиона евро, като целта е да „събере добър микс между бизнес ангели и фондове“.

„Нашата цел е не само да вземем парите, но и да съберем подкрепата на ангелите или фондовете“.

„Разговорите с фондове предстоят…, а се очаква рундът да затвори около юни и септември“, посочи Колев.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.