UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Роботите ще дойдат с безусловен базов доход или по-високи данъци за компаниите

Кристиян Михайлов, Professional Association of Robotics and Automation (PARA), UpDate, 29.01.2023 г.

20:02 | 29 януари 2023
Обновен: 20:33 | 29 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Автоматизацията трябва да замени ниско заплатени професии или изключително опасни за човека, като поне 20 млн. работни места в глобален мащаб биха могли да бъдат поети от колаборативни роботи. Тези роботи ще продължат да изискват наблюдения от хора, а компаниите ще трябва да развият корпоративната си култура спрямо работещите и да създадат дигитални близнаци на производствата. Въпреки кризата, индустрията в България ще продължи да се автоматизира. Това коментира Кристиян Михайлов, съосновател на Professional Association of Robotics and Automation (PARA), в ефира на предаването UpDate с водеща Елена Кирилова.

Двата варианта за използването на роботите в бъдеще и смекчаването на негативния социален ефект от това са или безусловен базов доход, или свръх автоматизираните компании да плащат по-високи данъци, каза Михайлов.

"При свръх автоматизираните компании като Amazon е важно засилената преквалификация на кадрите да се случва заедно с промяна на корпоративната култура и хората вътре в компанията да осъзнават защо ръководството инвестира толкова много в автоматизация. Производства в България споделят, че не искат да уволняват хора заради това че са вкарали по-силно автоматизирани линии и роботи, а искат да преквалифицират тези хора, за да вършат задачи с по-висока добавена стойност. Това е ключово при имплементирането на автоматизацията."

Роботите и новите професии, които те създават, са решение за икономическите проблеми, свързани с демографската криза в различни точки на света, каза Михайлов и цитира проучване за ефекта върху заплащането от навлизането на роботите.

"Имаме нужда да намалим нивото на хора, които изпълняват ниско квалифицирани задачи, с цел производството на продукта да бъде с възможно най-ниската себестойност, възможно най-високото качество и възможно най-голяма предвидимост в процеса на доставки. В такива случаи автоматизацията е задължителна необходимост - роботите са логическият избор, ако искаме да имаме развитие на Индустрия 4.0 и после да се прелеем към 5.0, за което доста често говори напоследък ЕС."

Едва сега започва имплементацията на ChatGPT-3 в големите компании, коментира Михайлов. "Все още не познаваме достатъчно добре възможностите на GPT-3, а очакваме скоро да излезе GPT-4, който ще бъде много по-добре трениран с много повече данни. Но не можем да очакваме изкуственият интелект да бъде решение на всички проблеми - ключово е как хората ще го използват в тяхната дейност, но определено AI има невъобразимо приложение в индустрията и бизнеса и ще го виждаме и в редица подиндустрии."

Вторият сезон на PARA Robotics Incubator стартира набирането на проекти до 20 февруари 2023 г., разказа още Михайлов.

PARA Robotics Incubator ще подпомага проекти в две кохорти: учебни проекти и стартъп проекти. Участниците и в двете направления трябва да създадат и развият решение в сферите на роботиката, автоматизацията, дронове, интернет на нещата, машинно зрение, изкуствен интелект или умни устройства.

Инкубаторът ще предостави на участниците възможност за работа по собствен проект, като предостави безплатно хардуер, лаборатории и ментори на екипите. PARA Robotics Incubator ще приеме до 5 учебни проекта, които с помощта на обучители и ментори ще подпомогне да се развият до работещ прототип. Инициативата ще приеме и до 5 стартъп проекта, които с подкрепа от опитни инженери, достъп до лаборатории и развойни центрове ще подпомогне да достигнат до MVP на продукта или услугата си.

Тази година партньорите на PARA Robotics Incubator се увеличават, допълни Михайлов.

"През 2022 г. България стана първата страна в Европа, която подписва споразумение с Intel за въвеждането на учебната им  програма „Умения за иновации“. Над 20 предприятия бяха новооткрити или разширени - поне ние не видяхме нито едно затворено. Имаме вече малки български интегратори, които получават поръчки от Швейцария, например, които да създадат нов хардуерен продукт именно за фабрики в България. Пазарът дава положителна насока на автоматизацията за 2022 г. - очакваме и за тази година, предвид засилващата се липса на определен вид кадри, автоматизацията, дигиталните близнаци и имплементирането на роботи да продължи със същите темпове."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.