UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Възможностите за набиране на капитал у нас са живи – противно на Западна Европа

Грета Стефанова, съосновател на WHISP, UpDate, 28.01.2023

20:05 | 28 януари 2023
Обновен: 12:50 | 30 януари 2023
Автор: Николета Рилска

Тенденцията при набирането на капитал у нас е обратна на случващото се в Западна Европа, където има множество предизвикателства на фона на мрачните икономически прогнози. В момента в България дори има сериозен бум на инвестиции точно в рискови компании. Малко парадоксално, но това е нормално, защото при нас нещата се движат по-бавно. Това заяви Грета Стефанова, съосновател на WHISP, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

Стефанова отбеляза, че WHISP е получила финансиране в размер на 25 хиляди евро от фонда Innovation Capital през август 2021 г. В момента, посочи тя, дружеството е в процес на набиране на следващ рунд финансиране– със същата компания и с коинвеститор.

Стефанова разказа повече и за дейността на WHISP. Тя отбеляза, че компанията ще се ребрандира на WHISP, каквато е била идеята от самото начало.

„Амбиция ни е да помагаме достъпа до здравеопазване на чужденци, които се намират в непознати държави... и се налага да се релокират“.

Гостът обясни, че компанията започва да работи с индивидуални клиенти, което ѝ дава много познания – има повече на брой отделни потребители с различен стил и начин на работа с платформи, което помага да разберат по-добре клиентите.

Сега дружеството работи и с корпоративни клиенти, стана ясно от разговора. Стефанова уточни, че при индивидуалните клиенти WHISP е на международната сцена, докато при корпоративните работи предимно у дома.

Услугата е платена, отбеляза Стефанова, като има възможности и за абонамент с допълнителни услуги. „С компании принципът е по-различен – на месечна база и на база на брой служители, с които сме работили“, добави тя.

„Успяхме с доста малък ресурс да постигнем добри резултати“.

Стефанова посочи, че в България дружеството няма преки конкуренти, има обаче в Германия.

„Идеята ни е да се улесни не само служителят, а и работодателят. Даваме платформата, на която заедно да си подготвят документите, да ги качат (в системата) по сигурен начин“.

Гостът разказа, че бъдещите планове на компанията са за нов продукт, с който да разшири нишата си – той ще може да се използва при банкирането, счетоводството.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” гледайте тук.