UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Науката се припокрива с предприемачеството в света на дълбоките технологии

Проф. Мартин Вечев, архитект и двигател на INSAIT, UpDate, 09.07.2022

20:02 | 9 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Науката в огромна част се припокрива с предприемачеството и способностите, които човек трябва да има, когато говорим за създаването на дълбоко технологични компании. Пресечната точка започва от много рано – далеч преди регистрацията на фирмата или набирането на първия рунд капитал. Това заяви проф. Мартин Вечев, архитект и двигател на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), в интервю за Елена Кирилова в рамките на форума FOUNDERS TODAY на Investor Media Group, излъчено в предаването „UpDate“.

Вечев разказа повече за дейността на INSAIT. Той е моделиран спрямо световните институти в сферата, стана ясно от разговора, като те всъщност са цяла екосистема, занимаваща се с привличането на хора, изграждането на технологии, измислянето на технологии.

„Хората, които завършват такива институти, се вливат в индустрията и вдигат нивото ѝ… Това са директните резултати, които могат да помогнат на индустрията“.

По думите на Вечев индиректните ползи понякога са дори по-важни.

„Институти като INSAIT вдигат реномето на цялата екосистема, на държавата, което привлича инвестиции“.

Според госта е възможно дейността на института да помогне за изграждането на следващата българска компания еднорог, но това не е основната му цел.

„Стартъпите са страничен ефект на целия процес, който се случва. Има много други ефекти“.

Вечев разказа за докторантска програма на INSAIT, чиято цел е да се научи максимално много за минимално време.

„Тя е подходяща за хора, които драстично искат да вдигнат нивото си, които искат да са технологични лидери, които измислят следващото поколение технологии“, обясни той.

Институтът има и друга, 2-годишна програма, в която предприемач може да работи заедно с още един или двама участници в рамките на този период. Времето те използват, за да „се вглъбят и да научат дадена тема“, посочи Вечев.

„Искаме да предложим среда, в която предприемачите да дойдат, да научат технически цялата материя, която им е нужна, и след това да влязат в инкубатор“.

Гостът отбеляза, че това носи стойност за инвеститорите, защото на практика така те има в какво да инвестират.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.