UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Стартъп на лов за отломки в Космоса

Люк Пиге, съосновател и изп. директор на ClearSpace, в UpDate, 10.04.2022

20:02 | 10 април 2022
Автор: Галина Маринова

Целта на швейцарския стартъп ClearSpace, основан през 2018 година, е да се намалят космическите отпадъци, защото те представляват заплаха и проблем за работещите спътници. Това каза Люк Пиге, съосновател и изп. директор на Clear Space, в интервю на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, за предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. 

ClearSpace е основана като отделна компания от Космическия център на Федералната политехническа гимназия в Лузана - изследователски център, където наш екип от 2012 година разработва технологии за улавяне и отстраняване на активните космически отпадъци, сподели гостът.

"През 2009 година EPFL изстреля малък сателит с големина 10 на 10 см. - директно в повлето на сблъсък между два спътника и благодарение на това осъзнахме колко голям е този пролем - колко често те могат да бъдат ударени или в близост до сателити или други обекти. Това накара университета да започне да разработва мисия за отстраняване на отпадъците от Космоса". 

Екипът на Космическия център работеше в продължение на шест години преди да реши да създаде проекта и да основе стартъп, наречен ClearSpace, допълни предприемачът. "Осъзнахме, че космическата индустрия е в процес на дълбока трансформация". 

"Преди сателитите бяха много големи и скъпи, а сега можем да направим много по-малък сателит със същата изчислителна мощност. Тенденцията за бъдещето е, че има много повече, много по-малки сателити и в тази среда има нужда от технологии, които да позволяват изтеглянето на неработещите сателити". 

Очакваме, че пазарът ще се ускори през следващите няколко години, като в момента реалният, видим пазар се оценява на около 10 млрд. долара, каза Пиге. "Това означава потенциал за стотици милиарди годишно за компания като нашата. Започнахме само с една мисия преди няколко години, а в момента имаме вече три мисии в портфолиото". 

Това е развиващ се пазар, неустановен между компаниите и това, което правим са прогнози, уточни събеседникът. 

Как се осигурява инвестиционно финансиране на подобен проект? Кои са другите източници на финансиране? Кога се очаква компанията да постигне рентабилност? Кои са компаниите - конкуренти? Как войната в Украйна ще повлияе на космическата индустрия и конкретно на компанията?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.