UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Превключващото се остъкление е бъдещето на топлоизолацията

Д-р Джон Фалтайх от Института Фрауенхофер в Германия, UpDate, 04.12.11

20:01 | 4 декември 2021
Обновен: 20:22 | 5 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Ние се занимаваме с темата „превключващи се“ прозорци, стъклени фасади и превключващи се стъклени покриви. Това са технологии, които автоматично затъмняват прозорците и предпазват от изтичане на топлина. Така нареченото превключващо се остъкляване съществува от известно време, но първите разработки не са се доказали на практика. Това заяви д-р Джон Фалтайх от Института Фрауенхофер в Германия, в ефира на предаването UpDate с водещ Бойчо Попов. 

"За разлика от конвенционалните методи за икономии, които се концентрират върху стените и материалите за тях, ние се концертираме върху стъклените елементи. Това, което правим, е на база на електро- или термохромни материали да можем да „превключваме“ тези прозорци според слънчевата светлина."

Д-р Фалтайх заяви, че превключващи се стъкла вече се произвеждат в Европа, например от шведския проптех ChromoGenics. Те са по-скъпи от нормалните прозорци. Предимството при тях е, че спестяването на разходи от друга страна е по-голямо, отколкото при обикновени щори, които напълно могат да се изключат от уравнението. Отпадат разходи за монтаж и за поддръжка на тези щори. И това е голямата тема при стъклените фасади. Вече има продукти на пазара, които се занимават с напълно електрохромни прозорци и има пилотни проекти.

"Например при библиотеката във Вупертал. Познавате електрохромните прозорци може би от самолета Boeing 787. Говорим за тези прозорци, които могат да станат тъмни, например при огледалото за обратно виждане на автомобила. Тоест принципно основната технология е позната, а сега ние я оптимизирахме в нашия проект в посока на пестене на енергия. И успяхме да покажем, че през лятото в Южна Европа може да се спестят 50 или 70% електроенергия, като не се използват климатици."

Джон Фалтайх каза, че в момента проекта може да снабди партньорите им всякакви стъкла с дължина 1,5 метра и дължина до 4 метра.  Разбира се, възможно е технологията да се прехвърли и на по-големи площи. Това е филм, който се завършва върху прозореца или е ламиниран между 2 стъкла. По принцип налице е технологията на покритие за до 3 метра ширина. Тя може да се използва в бъдеще, но в момента работят с до 1.50 метра. 

"С производството, разбира се, винаги имаме затруднения. Истинското предизвикателство е при производството на термохрома, т.е. когато прозорецът се затопли и се включва електрониката. Предизвикателството е просто, че сме на 400 градуса по Целзий – работи се на такава температура."

Д-р Джон Фалтайх сподели, че проектът е финансиран с 5.5 млн. евро от Европейската комисия. Той включва 10 партньори от 6 държави. Има представители от Германия от Швеция и от Чехия от Белгия от Гърция да и от Латвия. Всички партньори имат своят собствен принос. ЕС финансира около 70% от проекта, а самите партньори го допълват.

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването UpDate можете да намерите тук