Спадът на продажбите на автомобили в Европа продължава вече почти една година

Bloomberg Intelligence прогнозира, че продажбите на автомобили в Европа ще се увеличат през втората половина на тази година

15:40 | 16 юни 2022
Обновен: 16:19 | 16 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на нови автомобили в Европа спаднаха за 11-и пореден месец, тъй като рекордната инфлация и спадащото доверие на потребителите се присъединиха към продължителните прекъсвания на веригата за доставки.

Регистрациите са паднали с 12,5% до 948 149 превозни средства през май, съобщи Европейската асоциация на производителите на автомобили в четвъртък. Най-тежко засегната сред големите автомобилни производители беше Volkswagen AG, който отбеляза спад на продажбите с повече от 21% спрямо същия месец на миналата година.

След близо година спад, производителите на автомобили наскоро видяха проблясъци на подобрение, съобщавайки, че някои ограничения в доставките - като липсата на полупроводници - започват да се облекчават. Доклад на Bloomberg Intelligence прогнозира, че продажбите на автомобили в Европа ще се увеличат през втората половина на тази година.

Въпреки това, дълбочината на загубите от продажби през първата половина на годината нанася щети. LMC Automotive понижи прогнозите си за целогодишните продажби на леки автомобили в Западна Европа отново този месец, за пети път тази година. Сега анализаторите очакват 9,8 милиона доставки тази година, което е спад от 7,4% спрямо 2021 г. През януари LMC прогнозира, че продажбите ще нараснат с 9%.

„Проблемите с веригата за доставки ще ограничат резултатите през тази година и през 2023 г.“, каза LMC в доклад този месец.

Но дори когато веригите за доставки постепенно се подобряват, отслабването на търсенето поради рекордната инфлация и забавянето на световната икономика замъглява прогнозите за продажбите.

„Ситуацията по отношение на търсенето става все по-мрачна“, каза LMC, отбелязвайки, че доверието на потребителите в Европа сега е по-ниско, отколкото в началото на пандемията в началото на 2020 г.

За да компенсират загубените продажби, много производители на автомобили повишиха цените и прехвърлиха производството към най-скъпите си модели, които носят по-големи печалби. Но тази стратегия може да се сблъска с ограничения, тъй като потребителите се борят по-широко с инфлацията. Според скорошно проучване на обществената телевизия ARD, близо половината от всички германци планират да намалят разходите тази година.

Регистрациите спаднаха с около 10% както в Германия, така и във Франция и с повече от 20% във Великобритания.