Давос 2016: Големите промени в световната икономика продължават

Виторио Грили, JPMorgan, за големите промени на глобалните пазари. Интервю от Давос 2016 за Bloomberg

10:20 | 22 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите ми „говорят“ едно нещо, а изпълнителният директор, който стои тук до мен, ми казва друго. Виторио, какво се случва в действителност според Вас?

Това, което се случва в действителност продължава да се развива и е абсолютно неочаквано. Както знаете, виждаме големи промени на глобалните пазари – при всички финансови пазари. Азиатските пазари преминават през някои структурни промени в средносрочен план. И пазарите се променят към това. А пазарите, както знаем, не се променят толкова плавно. Те обичат да бъдат турбулентни. И сега преминаваме през турбулентни времена.

 

Виждаме силни спадове на водещите индекси в целия свят. FTSE 100 записа големи понижения, основният борсов индекс в Китай също. Според Вас навлизаме в "мечи" пазар или това, което наблюдаваме са просто пазарни корекции?

Твърде рано е да се каже. Мисля, че към този момент все още наблюдаваме корекции на пазара, но е рано да се каже.

 

Що се отнася до Италия. Свидетели сме на големи разпродажби на ценни книжа. Акциите на италианските банки се оцветиха в червено, записвайки големи спадове. На какво се дължи това негативно движение през последния месец? Конкретно за италианските банки?

Мисля, че виждаме корекции на цените в банковия сектор, като цяло. Не само акциите на италианските банки записваха понижения, но съща така и европейските банкови акции в световен мащаб. В Италия имаме по-специфични проблеми. Необслужваните кредити на италианските банки достигнаха рекордно ниво. Tози проблем трябва да бъде решен. Но в крайна сметка изглежда, че Европейската комисия и правителството на Италия ще постигнат споразумение, което мисля, че е много важно.

 

Смятате ли, че незадоволителното представяне конкретно на акциите на италианските банки през последните няколко седмици се дължи на искането на ЕЦБ за предоставяне на повече данни и информация за техните необслужвани заеми?

Не съм сигурен какво точно ще представлява това искане от ЕЦБ, но мисля, че преди всичко в условия на крехки пазарни корекции нивото на "лошите" кредити може да засили опасенията на инвеститорите.

 

Широко споделяно мнение от всеки, който наблюдава финансовия сектор в Италия, е, ще видим консолидация там. Но на фона на пазарните вълнения, тази консолидация изглежда, че няма да се случи много скоро. Конкретно при Banca Monte di Siena SpA и от гледна точна на италианското правителство. Ако погледнете банката към този момент, първо, смятате ли, че тя представлява системен риск и второ съществуват ли някъде подобни предположения?

Това е доста специфичен въпрос. Аз вече не участвам в политическите решения. Не мисля, че съществува опасност от системен риск. Мисля, че властите както в Италия, така и във Франкфурт се справят отлично. Така че не мисля да навлизам в тази територия.

 

Какво смятате, че трябва да се случи, за да видим тази консолидация, за която се говори толкова много в Италия, но все още не се случва?

Мисля, че и това ще стане. Разбира се, както може да предположите, в Европа и Италия ще се случи по-бавно. Виждаме, че се водят преговори, но както казахте, по време на турбулентни времена, не е лесно да се постигне споразумение. Но това би било добър стимул.  

Четете още интервюта от Давос 2016.