Багус в Boom&Bust: ЕЦБ не би рискувала с хеликоптерните пари

Boom&Bust 10.04.2016

21:32 | 10 април 2016
Обновен: 09:47 | 11 април 2016
Автор: Александра Попова
Проф. Филип Багус Снимка: Mises Institute
Проф. Филип Багус Снимка: Mises Institute

„Един от основните ни проблеми днес е, че търговските банки и правителствата живеят в симбиоза.”

Това каза в Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria проф. Филип Багус от Universidad Rey Juan Carlos в Мадрид, който говори за политиката на отрицателни лихви на ЕЦБ.

„Правителствата дават на търговските банки привилегията да произвеждат пари от нищото, и търговските банки използват тези пари, за да финансират правителствата.”

В Европа днес данъците са твърде високи, твърде много са регулациите, и публичният дълг е изключително висок, което поражда висока несигурност, каза Багус, подчертавайки, че това е основната причина за слабия ръст на Стария континент.

„Структурата на търсенето не съвпада със структурата на предлагането, допълни той като поясни, че това се дължи на изкривяванията на производствената инфраструктура, причинени от ниските лихви.”

От счетоводна гледна хеликоптерните пари означават  още повече пасиви, но без увеличаване на активите, давайки парите директно на потребителите, каза професорът.

„На ЕЦБ  ще и бъде много по-трудно да овладява инфлацията, ако тази инфлация започне да се показва, защото процентът на реални актив към пасиви в баланса на централната банка ще бъде по-малък, поради което не смятам, че Марио Драги ще рискува с хеликоптерните пари.”

Видеото с проф. Багус започва от 19:20 накатък