Икономическите перспективи и рискове пред България

Румен Гълъбинов, икономист, и Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch, Boom&Bust, 06.01.2018

21:30 | 6 януари 2018
Снимка: Free images
Снимка: Free images

Това, което може да се направи през тази и следващите години, освен като приоритет за привличане на инвеститори, е да бъде стимулирано още повече потреблението. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в ефира на „Boom&Bust“ с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Пропусна се възможността в бюджет 2018 да се направи и някоя по-смела данъчна реформа от гледна точка на намаляване на ДДС“.

Той посочи, че повечето държави в ЕС имат и диференцирано ДДС за храни, лекарства, медицински услуги.

„Ако ние в момента имаме опасност за инфлационен натиск, предизвикан от увеличаване на цените на хранителните стоки или други, които ще последват с вдигането на цената на идустриалния ток, газта и т.н, нека пък държавата да направи така че с намаляване на ДДС да увеличи търговския оборот“.

По думите му така данъчните приходи няма да са съществено по-малко и може дори да се увеличат.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch, от своя страна коментира, че рисковете в приходната част на бюджета са предимно политически.

„В разходната част е факт, че когато се усети икономическо оживление и съответно по-добри приходи в бюджета, натискът за по-големи разходи е съвсем очакван“.

Според него правителството трябва да бъде проактивно и да има визия какво да прави с този икономически растеж, т.е как да насочи ресурса за някакви наистина отлагани, трудни до момента промени и реформи, които изискват допълнително финансиране или пък да се решат най-належащите проблеми.

„Очевидно има области, в които финансирането не достига. Един от много съществените проблеми е интеграцията на хора с увреждания“.

Той обясни, че това изисква средства и то от най-ранна детска възраст. "Изисква инвестиции, но умни такива", добави още Богданов. 

„Не просто на калпак да се даде по 5 лева повече. Ето за такива реформи ако правителството има идея какво да прави, то тогава ще има и някаква платформа, политически разказ за това как дава повече пари, на ги дава срещу някакъв резултат. Ако няма, рискът е в последния момент всеки да поиска допълнителни средства“.