Как блокчейн разтърсва основите на съвременния свят

Петко Карамочев в Boom & Bust, 28.10.2017

22:00 | 28 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Петко Карамочев, управител на Индустрия Технолъджи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Карамочев, управител на Индустрия Технолъджи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Блокчейн е подходяща технология за индустрии, при които се търси сериозно доверие, при които се търси неотменимост на сделката, търси се сигурност и публичност на транзакцията. Това е възможно да се случи сега. Не след пет години, не след десет. Моят съвет, особено към големите бизнеси, е сега да внимават и да търсят решение, защото след 10 години ще бъде много по-различно. Това каза Петко Карамочев, управител на Индустрия Технолъджи, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. "Напълно е възможно блокчейн да направи много, и социални, и икономически промени, като много професии ще си отидат". 

"В момента повечето от базите данни се държат от техните собственици. Това могат да бъдат държавни институции, банки, застрахователни компании и т.н. Блокчейнът се опитва да разбие този модел и да направи т.нар.distributed ledger technology, а именно дистрибутиран дневник, който няма едно централно място, което да излъчва и да монополизира собствеността върху информацията - то е разбито сред всички участници в тази мрежа (или на голяма част от тях) - т.нар. пиъри". 

Идеята за блокчейн не е нова. Тя съществува от доста години, обясни събеседникът. По думите му "дистрибутираното смятане" започва под формата на игра и/или за обединяване на усилията на множество машини с цел например масово търсене на извънземни в Космоса. 

Биткойн също се базира на блокчейн технологията, но трябва да започнем да ги делим и да не се смесват, подчерта Карамочев. "И в България, и по света съществува объркване и се поставя знак на равенство между двете. Но трябва да се знае, че едното стои в основата на другото - блокчейн е технологията, на базата на която работят криптовалутите. Блокчейн може да помага на бизнеса и без криптовалути". 

"Блокчейн намалява цената. Ако имаме десет информационни системи, които се развиват и усложняват с години и които в последствие трябва да се свържат, това е много сложно и скъпо. Сега има една система и всички се свързват с нея", каза още събеседникът. "Основното, което различава моделът на единична собственост на информацията и моделът, който блокчейн предполага, е че всеки един от участниците пази копие от цялата база данни и тези, които искат да участват в комуникацията, имат копие от базата". 

"Блокчейн са много системи, той е принципът. При всяка една транзакция има размяна на нещо, което се нарича смарт контракт (той нито е толкова смарт, нито е толкова договор). Това е уникален код, който кара единия компютър да комуникира с друг, като гарантира, че тази информация, когато е попаднала в системата, е валидна. Гарантира се, че това е единствената истина и няма друга истина и че никой, по никакъв начин не може да модифицира тази информация или тя да бъде изтрита. Блокчейн гарантира именно това. Това е основата й и тя е много по-съвършена от методите, които се използват в момента". 

Нивото в България се вдига много бързо в областта на блокчейн технологиите, заяви Карамочев. "България не изостава в дигиталната трансформация. Има страшно много стартъпи и хора, които разбират блокчейн и криптовалутите и аз съм голям оптимист".

Какви са спецификите на трите блокчейн технологии, които са най-популярни в момента - Ethereum, Hyperledger и Corda? Има ли технология, която и в момента се използва специално за "банкови транзакции и за тежко регулирани пазари"? Кои са професиите, които ще изчезнат?