Аз, инженерът - кариерна ориентация за бъдещи инженери в България

Олга Василевска и д-р Камен Козарев в Boom&Bust, 01.04.2017

19:41 | 2 април 2017
Автор: Кирил Петков
Олга Василевска и д-р Камен Козарев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олга Василевска и д-р Камен Козарев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на събитието "Аз, инженерът" е да може всеки млад човек да разбере, че и той може бъде инженер в бъдеще и да осъществи мечтите си. Вдъхновяващ е личният пример, който срещаш и взимаш бъдещето си в свои ръце. Това каза Олга Василевска, основател на фондация WishBOX "Мечти в действие" и съорганизатор на събитието "Аз, инженерът" в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Аз, инженерът" се организира за четвърта поредна година в сътрудничество с Inter Expo Center. Неговата цел е да представи инженерството като възмжоност за професионално развитие на младите хора у нас. Всяка година имаме между 1000 и 1500 посетители - 1-2 курс студенти и гимназисти в последните класове, като събитието е абсолютно безплатно за участници. То е целодневно и тази година ще се проведе на 6 април. Целта е участниците да се запознаят с изявени инженери, които са се реализирали в България. Провежда се и Националното състезание по роботика", каза Василевска.

Гостенката обясни, че в събитието е предвидена лекторска програма, а и всяка компания, която участва, освен че представя производството, с което се занимава, демонстрира и инженерни процеси, в които посетителите могат да вземат участие.

"Ученици от 30 отбора от цялата страна разработват свои собствени роботчета, с които след това се състезават. А състезанието между роботи е много интересно - те се състезават за скорост, преминавайки през определени препятствия", разкри Василевска. По думите й все още има възможност за участие в събитието, но кандидатите трябва да се регистрират на iengineer.bg.

"Това е начинът да се показва на младите хора какви технологии има, какво предлагат компаниите, като работа и възможности за развитие. Това в САЩ започва още от училище в т.нар. научни фестивали. Това е един начин за среща между работодателите и бъдещите работници, но е и страхотна възможност младите хора да научат за хоризонтите, които отварят новите технологии и науката", допълни д-р Камен Козарев, астрофизик към БАН и лектор в "Аз, инженерът", който също гостува в студиото на предаването.

Науката в България има много голям потенциал за развитие, категоричен бе Козарев. "В САЩ влизаш в една много развита система, докато тук можеш да се развиваш точно с това, което отговаря на твоите инетерси".

Какво е значението на откритите наскоро планети, които са със сходни условия, като земните? Ще намерим ли скоро подобни планети, които да са много по-близо до Земята? 

Вижте целия коментар: