Как се отглеждат качествени професионалисти

Силвия Стоянова в Boom & Bust, 11.02.2017

17:27 | 12 февруари 2017
Автор: Кирил Петков
Силвия Стоянова, консултант "Образование в чужбина", Агенция Едланта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Силвия Стоянова, консултант "Образование в чужбина", Агенция Едланта. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как професионалните кадри в развитите икономики се формират в една много по-ранна детска възраст, какво трябва да се промени в България и какви са добрите практики. Това коментира Силвия Стоянова, консултант "Образование в чужбина", Агенция Едланта, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Много често самата индустрия работи с университетите, а и самите те имат много добре изградени кариерни центрове. В това отношение българското образование върви малко назад".

Едно от основните звена, които липсват, са т.нар. алумни мрежи, за да могат студентите да се свържат с вече завършили същото учебно заведение професионалисти и да работят по различни проекти, каза гостенката.

Кариерните форуми в чужбина се случват три или четири пъти в годината и студентите знаят как да се представят на тези форуми, подчерта Стоянова.

Защо реалното профилиране трябва да се случва на една по-късна възраст, а не в 7 клас? Какво е значението на кариерните тестове? Защо в България се усеща липсата на т.нар. ментори? Кое е най-важното, което един ученик трябва да знае, когато избира държава и университет?

Вижте целия коментар в предаването: