Apple vs Samsung: Нещастието на едни е щастие за други

Бойчо Попов в InvestOr, 18.09.2016

09:42 | 19 септември 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изключително доброто представяне на акциите на американския технологичен концерн Apple от последната седмица се дължи не само на силното търсене на новите модели iPhone, а и на проблемите на корейския конкурент Samsung. Като цяло сме изправени пред изключително интересен за технологичния свят предколеден сезон. Това открои главният редактор на Investor.bg и технологичен коментатор на Bloomberg TV Bulgaria Бойчо Попов в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на икономическата телевизия, излъчено на 18 септември.

Попов анализира борсовото представяне на базирания в Купертино концерн, чиято последна седмица с ръст от 11% е най-добра от октомври 2011 г. насам. За последните пет работни дни ръководената от Тим Кук компания добави 63 млрд. долара към пазарната си капитализация. Според журналиста доброто представяне на книжата се дължи и на анонсирания от американските мобилни оператори висок интерес към предварителните поръчки.

T-Mobile US Inc. и Sprint Corp. заявиха по-рано през седмицата, че предварителните записвания за двата модела са почти 4 пъти над нивата на поръчките за предишните два модела година по-рано. Анонсите са добре дошли за Apple, за която редица анализатори предричат, че ще отчете първия годишен спад на продажбите от 2001 г. насам, коментира Попов. Друг голям американски оператор - Verizon Communications Inc., заяви, че предварителните поръчки са на подобно ниво на това от миналата година. Оптимистични новини преди петъчния старт на продажбите имаше и от другаде - Orange SA, френският най-голям оператор, обяви, че поръчките са много по-високи от тези преди година, но засега не изпитва дефицит на апарати. По думите на Попов за силното търсене в САЩ вероятно са допринесли и по-агресивните промоции на американските оператори, които през тази година са увеличили субсидиите за новите телефони.

Apple направи няколко промени в своя водещ продукт - новите iPhone-и идват с актуализирана камера, по-бърз процесор, незначително по-дълъг живот на батерията и нов водо- и прахоустойчив дизайн. Но техният размер и формата им не са различни от тези на линията iPhone 6, с изключение на една ключова промяна: премахването на гнездото за слушалки (което според Apple пести място и помага за водо-и прахоустойчивостта). Това изглежда не възпря клиентите, които отново образуваха огромни опашки в петък, в първия ден на физическите продажби, коментира журналистът.

Цените на книжата на Apple бяха колебливи началото на годината, след като компанията на Тим Кук обяви спад на приходите си за пръв път от повече от 10 години, припомни Попов. По думите му обаче акциите се възползват и от изтеглянето от пазарите на флагмана на Samsung Galaxy Note 7, който беше изтеглен заради проблеми с батерията.

Корейският концерн, който рекламираше Galaxy Note 7 като най-добрия смартфон в света, сега трябва да измисли как да се справи с очакваните ниски приходи през тримесечието. Към момента на избухването на скандала от телефона са продадени 2,5 млн. броя по света, а замяната им според Bloomberg ще доведе до допълнителни разходи в размер на 1 млрд. долара. Според някои анализатори обаче корейският концерн може да загуби около 5 млрд. долара от годишните си приходи заради скандала, коментира Попов. Изпитанието за корейците вече навлиза в третата си седмица, без да се задава ясно решение, поставяйки под въпрос доверието на дългогодишни клиенти към Samsung, добави още журналистът. 

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев анализира движението на мексиканското песо – една валута, която се влияе изключително силно от политическите фактори. Според Вучев то е зависимо от изборите в САЩ. Рязкото поевтиняване на валутата със сериозна волатилност се случва в края на март и април и началото на май, когато стана ясно, че Доналд Тръмп ще е основният претендент на Хилъри Клинтът. Поевтиняването на песото се случва под натиска на политическите обещания на републиканския кандидат по отношение на повече протекционизъм и бариери на комуникацията между Мексико и САЩ. 

Повече за данъчните проблеми на Apple в ЕС, за мощните китайски конкуренти на американската компания и Samsung, както и какви ще са водещите предстоящи международни икономически събития вижте в двете части на предаването.