Срещата на Г20 – пренареждане на картите

Любомир Мартинов, InvestOr, 11.09.2016

09:00 | 12 септември 2016
Обновен: 15:54 | 14 септември 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата на Г20 в Китай доведе до пренареждане на картите спрямо миналата година. Това заяви в ефира на InvestOr c водещ Димитър Вучев Любомир Мартинов, международен репортер в БТА.

Според Мартинов през тази година китайските домакини са се постарали аутсайдер на събитието да бъде президентът на САЩ Барак Обама „с една доста непротоколна церемония по посрещането му“. „На форума видяхме и тенденцията за продължаване на затоплянето на отношенията между Турция и Русия“, добави той.

По думите на журналиста Русия и САЩ не са стигнали до споразумение какви да са по-нататъшните стъпки за разрешаване на проблема Ислямска държава (ИД) и слагане на край на събитията в Сирия. „ИД постепенно губи територия. Останаха ѝ два основни бастиона – Рака в Сирия и Мосул в Ирак. До края на годината очакваме офанзива на Запада срещу двата града“, коментира още Мартинов.

В рубриката Актив на седмицата водещият Димитър Вучев представи позитивните данни за акциите от развиващия свят, които достигнаха 3-годишен връх и свиват все по-сериозно дистанцията с тези в развитите страни. Като една от ключовите причини той изтъкна значителната експанция на паричната политика на водещите централни банки, която води до по-рискови инвестиции и поглед към по-малко популярни пазари.

Повече от InvestOr вижте в двете части на предаването: