Българите потребяват над 90% от доходите си

Стойне Василев, финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg, и Валентин Гетов, дивизионен директор Маркетинг и Продажби в Easy Credit, Invest/Or, 28.08.2016

13:16 | 29 август 2016
Автор: Investor.bg
финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите спестяват 6-7% от доходите си. Банковите депозити остават традиционен инструмент, избиран от българина за спестяване. Основният мотив за това е търсенето на сигурност въпреки исторически ниските лихвени проценти по депозитите. Това каза финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев в предаването Invest/Or с водещ Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според Василев лекият отлив на спестявания от банковата система в някои от първите месеци на 2016 както от страна на домакинствата, така и от страна на фирмите се дължи на извършването на разходи, плащане на данъци или покриване на други текущи нужди, но не е признак за формиране на тенденция за намаляване на банковите вложения. От друга страна той посочи, че 93-94% от доходите на българина отиват за потребление, а останалите 6-7% - за спестяване.

Финансовият консултант смята, че търсенето на други алтернативни форми за генериране на доходност като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки, например, е устойчиво, но обемът на средствата към тези форми е много по-малък спрямо този на банковите депозити.

Небанковите финансови институции не се конкурират пряко с банките, а предоставят добавена стойност на пазара на финансови услуги. Това заяви другият гост в предаването – дивизионният директор „Маркетинг и Продажби“ в Easy Credit Валентин Гетов. Той коментира достъпността на т.нар бързи кредити, профила на хората, които търсят краткосрочно финансиране, и новите тенденции в областта на небанковото финансиране.

Според статистиката на Easy Credit най-търсената сума е 700 лв. Средната сума на отпуснатите от компанията кредити обаче е под 600 лв., като средният срок на нейният кредитен портфейл е 22 седмици.

Гетов каза още, че небанковите финансови институции, предлагащи кредити чрез кредитни консултанти, не се конкурират с тези, предлагащи онлайн заеми. Директорът в Easy Credit оцени, че с всеки изминал ден услугите на небанковите финансови институции са все по-достъпни.

По отношение на кредитната активност в банковия сектор Стойне Василев се надява след приключилата проверка на качеството на активите трезорите да облекчат кредитните си стандарти и да е налице по-осезаем ръст на заемите както за фирмите, така и за населението.

И двамата оцениха, че финансовата грамотност на населението се подобрява.

Повече можете да видите в двете части на Invest/Or: