Възможно е да се наложи държавна намеса след стрес тестовете у нас

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на СКАЙ Управление на активи, в Invest/Or?, 07.08.2016

09:57 | 8 август 2016
Обновен: 12:57 | 8 август 2016
Автор: Севделина Илиева
Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "СКАЙ Управление на активи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "СКАЙ Управление на активи". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не е изключено  използването на държавни средства при липса на достатъчно капитал в някои банки и липсата на възможност той да бъде финансиран чрез увеличение на капитала или допълнителни емисии. Ако се стигне до правителствена намеса, ще бъде похарчен поне половината от резерва, който кабинетът задели от изтегления през март външен дълг за 2 млрд. евро. Това каза Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "СКАЙ Управление на активи" АД в предаването Invest/Or? с водещ Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ако стрес тестовете покажат, че банките имат нужда от набирането на допълнителен капитал, то той би могъл да бъде по-малък“ заради добрите финансови резултати към 30 юни 2016 г.", каза още той.

По думите на експерта впечатляващата печалба на банките в България през първото полугодие кореспондира с желанието им да подобрят капиталовата си база в контекста на проверката на качеството на активите и стрес тестовете, резултатите от които Българска народна банка ще оповести на 13 август. 

Според Панев банките в Европа са поставени „под менгеме“ заради средата, в която оперират, и която не предоставя големи възможности за печалби, тъй като ниските лихвени проценти „изяждат“ голяма част от приходите.  

"Несигурността относно това откъде ще дойде печалбата за банките отблъсква инвеститорите и затова акциите в европейския банков сектор поевтиняват сериозно от началото на годината", обясни той. 

Повече може да видите в двете части на Invest/Or?