Пазарът на петрол ще излезе на дефицит през 2017

Лъчезар Димов от Expat Capital, InvestOr, 31.07.2016

16:55 | 1 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Позитивни сме спрямо петрола, макар че до септември месец може да видим сериозно флуктуации. До края на 2016 очакваме ребалансиране на пазара и през 2017 пазарът на нефт да излезе на дефицит. Това заяви в предаването InvestOr c водещ Димитър Вучев Лъчезар Димов, главен портфолио мениджър в Expat Capital.

„Пазарите са много по-резистентни, отколкото всички очакваха. За пример мога да дам щатските индекси, които достигат нови върхове. Те в момента се търгуват при 6% доходност от началото на годината. Интересен е и пазарът във Великобритания – FTSE 100 достига над 8% доходност за 2016“, отчете Димов.

„В момента сме доста по-консервативни. Увеличили сме дела на т.нар. активи убежища в клиентските портфейли, както и във взаимните фондове. Залагаме значително на американските облигации, ориентирали сме се малко и към инвестиционно злато“, посочи още главният портфолио мениджър в Expat Capital.

В рубликата „Актив на седмицата“ Димитър Вучев представи движението на британския индекс FTSE 100 в доларово и в паундово изражение в периода след референдума на Острова. Графиката от Bloomberg Terminal показва, че движението на индекса, измерен британската валута, е силно възходящо въпреки шока от предстоящото напускане на ЕС. Въпреки това в щатски долари FTSE 100 отчита понижение в близо 40-дневния период.

Двете части на InvestOr може да видите тук: